OBAVEŠTENЈE U VEZI SA PODNOŠENЈEM ZAHTEVA UPRAVI ZA VETERINU


Obaveštavamo vas da počev od 18.05.2020. godine podnošenja zahteva Upravi za veterinu će se isključivo vršiti putem pošte ili podnošenjem zahteva na pisarnici Uprava za zajedničke poslove republičkih organa,Vlada Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1 Novi Beograd, elektronsko podnošenje zahteva prestaje na osnovu prestanka važenja vandrednog stanja u Republici Srbiji.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Početna Vesti Vesti o događajima Svetski dan besnila 2010. godine

Svetski dan besnila 2010. godine

El. pošta Štampa PDF

28. septembar 2010. g. Sava Centar

Ministar poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede Republike Srbije, dr Saša Dragin i šef delegacije Evropske unije u Srbiji  g. Vinsent Dežer, održali su konferenciju za novinare povodom obeležavanja

 

„28. septembra - Svetskog dana borbe protiv besnila“ i početka vakcinacije divljih životinja protiv besnila u Srbiji

Svetski dan borbe protiv besnila (World Rabies Day) obeležava se širom sveta kao i u Srbiji sa osnovnom namerom da se pruži podrška globalnim naporima veterinarskih i zdravstvenih službi, institucija, organizacija i vlada da se bolest iskoreni kao i da se podigne svest građana Srbije o samoj bolesti i načinima da se besnilo spreči i iskoreni..

Svakog dana u svetu od besnila umre više od 150 zaraženih ljudi, medju kojima je najviše dece. Godišnje više od 50.000 osoba zaraženih besnilom izgubi život pri čemu je najveći broj slučajeva zabeležen u Indiji, Pakistanu i afričkim zemljama.

Srbija je prva zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja počinje implementaciju višegodišnjeg projekta „Podrška za kontrolu i Iskorenjivanje klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“, koji u okviru IPA podrške finansira Evropska unija  i, delimi;no, Vlada Republike Srbije. Ključni nosilac i izvršilac projekta je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, podržana od strane Delegacije EU dvogodišnjim projektom tehničke i stručne podrške koji se se finansira iz EU fondova (IPA 2008) - „Tehnička podrška za kontrolu i oskrenjivanje klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“,.

Višegodišnji plan kontrole i iskorenjivanja besnila predviđa oralnu vakcinaciju lisica na teritoriji Srbije. Vakcinacija treba da se izvrši u periodu od najmanje pet godina uzastopno, počevši od jeseni 2010. do 2015. godine, dva puta godišnje u proleće i u jesen (maj/jun, septembar/oktobar). Cilj je da se potpuno iskoreni besnilo i u populaciji divljih životinja (uglavnom lisica) u Srbiji, kao i da se održi status odsustva od bolesti kod domaćih živitinja (psi i mačke).

Evropska komisija planira da se u ovaj projekat uključe i ostale države Zapadnog Balkana (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Makedonija)  kako bi se besnilo u potpunosti iskorenilo u celom regionu.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional