OBAVEŠTENЈE U VEZI SA PODNOŠENЈEM ZAHTEVA UPRAVI ZA VETERINU


Obaveštavamo vas da počev od 18.05.2020. godine podnošenja zahteva Upravi za veterinu će se isključivo vršiti putem pošte ili podnošenjem zahteva na pisarnici Uprava za zajedničke poslove republičkih organa,Vlada Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1 Novi Beograd, elektronsko podnošenje zahteva prestaje na osnovu prestanka važenja vandrednog stanja u Republici Srbiji.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Početna Vesti Vesti o događajima Konferencija o oralnoj vakcinaciji u Srbiji

Konferencija o oralnoj vakcinaciji u Srbiji

El. pošta Štampa PDF

Dr Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu, Endru Hedi, Prvi savetnik delegacije Evropske unije u Srbiji i mr.sci.vet Budimir Plavšić, načelnik Odeljenja za zdravstenu zaštitu, dobrobit i sledljivost životinja Uprave za veterinu i nacionalni koordinator projekta, predstavili su kampanju oralne vakcinacije divljih životinja u Srbiji, način njenog sprovođenja i očekivane rezultate kampanje  18.novembra  u  13.00 sati, u objektu Čardak u Deliblatskoj peščari

Cilj prezentacije bio je da se predstave svrha i detalji projekta, način vakcinacije, svojstva vakcine kao i uloga lovačkih organizacija, lokalne samouprave i veterinarskih inspekcija u monitoringu projekta.

Prezentovan film o prvoj fazi vakcinacije i dat odgovor na niz postavljenih pitanja o kampanji, samom besnilu i aktivnostima.

Kampanja oralne vakcinacije divljih životinja je deo projekta „Podrška za kontrolu i iskorenjivanje klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“ u okviru IPA podrške koji finansira Evropska unija, a sprovodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu. Slični projekti se sprovode i u ostalim zemljama Zapadnog Balkana kako bi se postiglo potpuno iskorenjivanje ovih bolesti u čitavom regionu. EU u Srbiji finansira i dvogodišnji podprojekat „Tehnička podrška za kontrolu i iskorenjivanje klasične kuge svinja i besnila“ koji od januara 2010.godine pruža tehničku i stručnu podršku Upravi za veterinu u realizaciji ovog projekta.

Svakog dana u svetu od besnila umre više od 150 zaraženih ljudi, među kojima je najviše dece. Godišnje više od 50.000 osoba zaraženih besnilom izgubi život.

Srbija je prva zemlja u regionu Zapadnog Balkana koja počinje implementaciju višegodišnjeg projekta „Podrška za kontrolu i iskorenjivanje klasične kuge svinja i besnila u Republici Srbiji“, koji u okviru IPA podrške finansira Evropska unija i delimično Vlada Republike Srbije. Višegodišnji plan kontrole i iskorenjivanja besnila predviđa oralnu vakcinaciju lisica na teritoriji Srbije. Vakcinacija treba da se izvrši u periodu od najmanje pet godina uzastopno, počevši od jeseni 2010. do 2015. godine, dva puta godišnje u proleće i u jesen Cilj je da se potpuno iskoreni besnilo i u populaciji divljih životinja (uglavnom lisica) u Srbiji, kao i da se održi status odsustva od bolesti kod domaćih životinja (psi i mačke).

Na konferencije je prisustvoalo više od 200 učesnika i predstavnika organizacija i institucija (narodni poslanik, predstavnici lokalne uprave, načelnici upravnih okruga, humani lekari, epidemiolozi, lovačke organizacije, veterinarski inspektori, veterinari, ljubitelji prirode, laboratorije.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional