ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Ел. пошта Штампа ПДФ

Управа за ветерину у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, тренутно спроводи твининг пројекат "Изградња капацитета у области безбедности хране и добробити животиња". Партнери у твининг пројекту су надлежни органи Литваније и Мађарске,који пружају помоћ у хармонизацији националног законодавства о безбедности хране и добробити животиња са стандардима Европске уније.

Овај пројекат финансиран је од стране ЕУ. Буџет износи 2,0 милиона евра. Твининг пројекат је започео 19. марта 2012. године, а биће завршен 19. септембра 2014. године. Циљ твининг пројекта је да се Управи за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде пружи помоћ у циљу јачања њених капацитета да спроведе и надгледа спровођење Закона о безбедности хране и Закона о добробити животиња Србије, који су већ у великој мери усклађени са законодавством ЕУ.

Имплементација ЕУ стандарда у области безбедности хране и добробити животиња,  ојачаће капацитете субјеката у пословању храном у Србији, њихову конкурентност у извозу прехрамбених производа на тржиште ЕУ и испуњавање очекивања потрошача.

Колеге у Управи за ветерину у Србији, у сарадњи са експертима из Литваније и Мађарске, фокусираће се на следеће компоненте пројекта:

- Усклађивање националног законодавства и са захтевима ЕУ и унапређење регулаторног оквира за спровођење законодавства из области безбедности хране и добробити животиња;

- Јачање капацитета службене контроле Управе за ветерину припремом програма контроле и мониторинга, стандардних оперативних процедура, смерница, упутстава, контролних листа и одговарајуће документације;

- Унапређење програма за подизање свести о безбедности хране и добробити животиња за све заинтересоване стране; и

- Обука запослених у Управи за ветерину у реализацији и спровођењу захтева прописа из области  безбедности хране и добробити животиња.

Процес имплементације надгледа Управни одбор твининг пројекта.

У тромесечним интервалима, или када чланови Одбора буду сматрали за потребно, разматрају напредак пројекта, проверавају постизање резултата и обавезних резултата и утврђују мере које треба предузети у наредном кварталу.

Трећи састанак Управног одбора одржан је 16. јануара 2013. године у Управи за ветерину Извештај о напретку твининг пројекта и планиране активности за наредни извештајни период разматрали су: г-дин Иван Сочо, в.д. директор Управе за ветерину, г-дин Петрас Мачиулскис (вођа пројекта из земље чланице ЕУ), г-дин Ваидотас Киудулас (стални саветник на пројекту из земље чланице ЕУ), г-дин Слободан Шибалић (руководилац пројекта земље домаћина), г-ђа Сања Челебићанин (стални саветник у пројекту земље домаћина), г-дин Андреј Папић (менаџер пројекта, Делегација ЕУ у Србији) и господин Балинт Илес (млађи вођа пројекта из земље чланице ЕУ).

Представљени су степен хармонизације националног законодавства о безбедности хране и добробити животиња за законским прописима ЕУ, смернице  за припрему националног плана Србије за унапређење објеката за производњу хране и хране за животиње, смернице за националне мониторинге и контролне планове из области безбедности хране и хране за животиње, као и програм подизања свести у области безбедности хране и добробити животиња.

Закључено је да се све досадашње активности спроводе у складу са планираним временским оквиром пројекта и да је у 3. кварталу унапређен начин комуникације и обим ангажовања стручњака из партнерских земаља, што је дало посебне ефекте у садржају и резултатима заједничког рада.

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional