ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Ел. пошта Штампа ПДФ

У последњих неколико месеци Управа за ветерину као орган у саставу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС трпи велики притисак од стране удружења за заштиту животиња и  грађана као појединаца да се у прихватилишту/ азилу за напуштене животиње у Пожеги предузму радње у складу са надлежношћу.

Ветеринарска инспекција како са локалног, регионалног а 09.05.2013. године и са централног нивоа извршила је службену контролу у предметном азилу ценећи захтеве из достављених пријава.

Прихватилиште за напуштене животиње у Пожеги регистровано је у складу са Правилником о условима и мерама за хумано хватање и уништавање паса и мачака луталица („Сл.гласник РС“, број 29/94). Усаглашавањем са тековинама ЕУ, Управа за ветерину је донела Закон о добробити животиња и на основу њега подзаконски акт Правилник о условима које морају да испуњавају прихватилишта и пансиони за животиње („Сл.гласник РС“, број 19/2012). Наведено прихватилиште односно Општина Пожега  није поднела захтев према Управи за ветерину ради усклађивања са наведеним Законом и Правилником, како је прописано Законом о ветеринарству („Сл.гласник РС“, број 91/2005 и 30/2010) и Законом о комуналној делатности , што је и наложила ветеринарска инспекција.

Инспекцијским контролама је и записнички констатовано  да у моментима контроле објекат за смештај животиња испуњава све опште и посебне услове наведеног правилника, да се у објекту води појединачна евиденција за сваког уведеног пса са детаљним описом животиње, поступком са њим и фотографијом приликом пријема. Сви пси су подвргнути ветеринарском клиничком прегледу, у случају болести лечењу , хирушки опсервирани и имунолошки заштићени. Све наведене послове ветеринарске делатности спроводи ветеринарска организација са којом је азил уговорно везан, и о томе се води обавезна ветеринарска евиденција.

Животиње се лишавају живота у складу са чланом 15. Закона о добробити животиња, искључиво на основу мишљења и одлуке стручног лица/ветеринара: ако је животиња повређена, неизлечиво болесна, телесно деформисана или на други начин патолошки онеспособљена тако да опоравак није могућ, а живот за њу представља бол, патњу, страх и стрес, применом регистрованог препарата, уз пратећу документацију од пријема до испоруке лешева кафилерији. О свему се воде записи.

Сви наводи из пристиглих пријава, фотографије и снимци нису на лицу места констатовани. У жељи да се постојећи проблем реши Управа за ветерину ће по службеној дужности покренути поступак  и тражити учешће Министарства унутрашњих послова ради предузимања радњи из надлежности како би се сузбила евентуална кривична дела  у поступању са животињама или утврђивања давања лажних изјава.

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional