ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Ел. пошта Штампа ПДФ

Дана 07. маја 2013. године извршена је службена контрола начина држања и добробити животиња које се држе у индивидуалном дворишту власништво Јовановић Марије. У индивидуалном дворишту које се налази на адреси Сурчин, Војвођанска бр. 441/О, у моменту контроле обављеној од стране Руководиоца групе за здравствену заштиту и добробит домаћих животиња Маринковић Зорана и ветеринарског инспектора Николић Александре затечено је да одговорно лице у истом држи 20 (двадесет) одраслих паса, које су њено и њеног супруга (Јовановић Љубомира) власништво.

Двориште је површине око 10 ари са једном улазном капијомнаправљеном од металних цеви и разапетом жицом између, на којој јасно и видљиво стоји упозорење „ ЧУВАЈ СЕ ПСА“, а која је константно закључана.

Објекат уредно ограђен, са улазне стране ограђен оградом од бетонских блокова висине око 2 метра,  док је остали део ограде је ограђен металном жицом с тим што је у делу према суседној кући ојачан арматурном жицом и једним делом обложена  разапетом најлонском фолијом плаве боје у дужини око 8 м. Према другој суседном породичној кући , у задњем делу такође постоји жичана ограда која је неоштећена , без могућности да пси на било који начин изађу из круга дворишта. Жичана ограда се налази на бетонским цоклама.

У самом дворишту хигијенски услови су на завидном нивоу, уредно је и очишћено без видљивих трагова фецеса животиња. По изјави одговорног лица, фецес паса се одмах уклања, на начин што се пакује у ПВЦ кесе и одлаже у контејнере на другом крају улице. У моменту контроле нема непријатних мириса.

Круг дворишта састоји се из три независна објекта изграђених од чврстог грађевинског материјала, од којих су два озидана гитар блоковима и један је од дасака. Један објекат има кровни део са цреповима док други има само бетонску плочу. Животиње се држе у два зидана објекта док се у дрвеном налази алат.

У једном од објеката са кровном конструкцијом налазе се две просторије у којима се налазе животиње. У првој просторији је смештено 5 ( пет ) одраслих паса а толико паса је затечено и у другој просторији. Улаз у просторије у којима се држе пси је затворен металним вратима са резом која се дотатно закључавају помоћу катанца тако да не постоји могућност да животиње самостално иста отворе.

У другом зиданом објекту у посебној просторији смештено је 9 ( девет ) одраслих паса, а услови држања су идентични условима у првом објекту.

Просторије у којима се држе пси су изграђене тако да је онемогућено повређивање животиња, обезбеђена је довољна количина простора за несметано кретање и задовољавање свих биолошких и физиолошких потреба својствених врсти. Хигијена у истим је на врло високом нивоу, без непријатних мириса. Животињама је обезбеђена  довољна количина природног и вештачког осветљења и свежег ваздуха (преко прозорских отвора који су обезбеђени тако да животиње не могу да изађу), а на располагању им је довољна количина чисте пијаће воде из градског водовода.

Пси се хране два пута дневно (ујутру и увече) и то гранулираном храном и храном која се свакодневно кува.

За лежање паса су обезбеђене дрвене палете покривене простирком од тканине и свака животиња има посебно лежиште

 Услови држања животиња у овим просторијама су на завидном нивоу.

Отпадне воде се одводе у септичку јаму пошто у овом делу Сурчина није уведена канализациона мрежа.

Сви ови објекти на поменутој адреси, по изјави одговорног лица су изграђени у последњих неколико година, када у околини није постојало кућа.

Удаљеност објеката од других кућа је на прописаној удаљености од најмање 5 метара, осим у једном случају где је то 4,80 метара и за то власник има сагласнот комшије да може држати животиње у њему.

Све животиње су уредно чиповане и вакцинисане, што смо проверили и на лицу места, очитавањем чипова којим су животиње обележене и упоређивањем са потврдама које су дате на увид.

Ординирајући ветеринар Др вет.мед. Ковачевић Наташа из ВС '' Видра – вет'' д.о.о., са седиштем у Сурчину, ул. Војвођанска 228, која је присуствовала контроли,  врши контролу здравственог стања животиња, обележавање, вакцинацију и делхелминтизацију.  По изјави исте код поменутих животиња никада није било промена здравственог стања а што се видело и у моменту контроле. Животиње су неговане, добро ухрањене и нема трагова да су исте на било који начин злостављане или занемариване а што је потврђено и од стране надлежног, присутног ветеринара. Исте не показују знаке агресивности.

Одговорно лице и њен супруг редовно врше заштиту животиња против ектопаразита.

У моменту контроле констатовано је да власник према животињама поступа са пажњом доброг домаћина , животиње држи на начин који спречава угрожавање других људи и околине, а такође предузима и мере заштите од рађања нових паса, тако што је већ пет женки подвргнула стерилизацији док ће преостале бити стерилисане сукцесивно у наредних пар месеци.

Псима је обезбеђено слободно кретање у дворишту једино у присуству супруга одговорног лица који у задњих 2 године је непрестано на адреси осим када мора да оде у набавку .

У моменту контроле, није запажено да пси стварају буку лавежом.

Одговорно лице је под пуном материјалном , моралном и кривичномм одговорношћу изјавило да у дворишту чува само своје псе и да не врши сакупљање напуштених паса са улице, односно да у њеном дворишту не постоји никакав азил/ прихватилиште.

У моменту контроле, констатовано је да одговорно лице није прекршило ни један члан нити Закона о ветеринарству нити Закона о добробити животиња.

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional