ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Ел. пошта Штампа ПДФ

У сарадњи са Ветеринарском Комором Србије (ВКС) и ветеринарским институтима, одржано је више радионица на којима је учествовало преко 400 представника теренске ветеринарске службе и ветеринарске инспекције и то у следећим градовима:

1.       Ниш (Нишавски, Пчињски, Пиротски, Јабланички и Топлички округ)

2.       Краљево (Моравички, Рашки, Златиборски и Расински округ)

3.       Ваљево (Колубарски и Мачвански округ)

4.       Нови Сад (Севернобачки, Јужнобачки, Западнобачки округ)

5.       Панчево (Град Београд, Јужнобанатски, Средњебанатски и Севернобанатски округ)

6.       Јагодина (Поморавски и Шумадијски округ)

7.       Пожаревац (Браничевски и Подунавски округ)

8.       Сремска Митровица (Сремски округ)

9.       Београд (у просторијама ВКС за Зајечарски и Борски округ)

Сврха одржавања радионица био је наставак континуиране обуке овлашћених обележивача и појашњење поступака приликом праћења кретања говеда, како би се прописи о обележавању и следљивости што ефикасније спроводили, при чему су циљеви били следећи:

1.    остваривања потпуне следљивости у производњи и промету говеда и производа говеђег порекла, уважавајући принцип "од штале до трпезе";

2.    пуна контрола здравственог статуса земље и обезбеђивање предуслова за адекватну контролу заразних болести говеда;

3.    спречавања непрописног уклањања лешева говеда;

4.    сузбијања нелегалног промета говеда;

5.    сузбијања нелегалне трговине говеђим месом и др.

На радионицама су презентовани и појашњени поступци надлежних ветеринара и овлашћених обележивача у оквиру система обележавања и праћења кретања животиња (са газдинстава, откупних места, извозних фарми, сточних пијаца, као и приликом угинућа, принудних клања, губитака, крађе  и слично…). Посебна пажња посвећена је начинима вођења документације и попуњавању образаца („Пријава догађаја“ и „Потврда о праћењу кретања животиња“).

У отвореним дискусијама анализирани су законски оквир и разлоге који су довели до доношења новог Упутства о начину и поступцима праћења кретања животиња, и приказани су податаци из Централне базе који указују на неопходност унапређења система праћења кретања говеда. Посебна пажња посвећена је симуалцији могућих случајева у пракси и анализи различитих тумачења и разумевања одредби Закона о ветеринарству и Правилника о обележавању и регистрацији говеда.

Констатовано је да је након иницијалних проблема који су се појавили на терену услед неразумевања прописаних поступака, а захваљујући низу одржаних радионица, дошло до знатно боље примене Упутства, са циљем да се до почетка октобра све одредбе примењују у потпуности. Први резултати и ефекти ових мера (број ажурних кретања, правилно уклоњених угинулих животиња, регистрованих трговаца стоком, и сл.) ће се сумирати почетком септембра.

Као резултат одржаних радионица, Управа за ветерину је припремила одговоре на најчешће постављана питања које можете погледати и преузети ОВДЕ.

Управа за ветерину ће након усвајања новог сета правилника о обележавању животиња који су припремљени уз учешће свих заинтересованих страна у току 2013. године, приступити изради нових упустава и процедура и обавити серију обука и радионица за све овлашћене обележиваче.

 

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional