ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Ел. пошта Штампа ПДФ

Министарство пољопривреде и заштите животне средине демантује тврдње појединца које су пренете преко друштвених мрежа и појединих медија, да ће Нацртом бити предвиђена еутаназија паса луталица уколико се не удоме. Министарство, у том смислу, не предвиђа никакве измене постојећег Закона о добробити животиња, што је јасно стављено до знања организацијама и друштвима која су се обраћала Министарству и Управи за ветерину. 

У Европској унији дошло је до измена законодавства у овој области, што је довело до потребе даље хармонизације и усклађивања. У том смислу, утвђено је да треба радити на унапређењу и хармонизацији одредби закона које се односе на узгој и држање производних животиња, транспорт животиња, омамљивање и клање животиња и коришћење животиња у експерименталне и друге научне сврхе. Такође, с обзиром да је промењен Кривични законик и Закон о прекршајима, неопходно је да се Закон о добробити животиња усклади и у делу казнених одредби. Измене и допуне раде се у интересу произвођача и индустрије јер је добробит животиња једна од претпоставки за узгој и извоз, односно промет животиња у ЕУ и земље у региону. У складу са Планом рада Владе Републике Србије за 2015. годину, Националним програмом за усвајање правних тековина ЕУ (2013 – 2016) и Стратегијом пољопривреде и руралног развоја Републике Србије за период 2014-2024. године, Министарство пољопривреде и заштите животне средине и  Управа за ветерину раде на припреми за поступак измена и допуна Закона о добробити животиња.  Циљ ових измена је потпуна транспозиције прописа Европске уније, уважавајући специфичности Републике Србије и став заинтересованих страна у земљи, али и процес приступања заједници. Измене на којима се ради иду у правцу даљих реформи и хармонизације нашег законодавства из области добробити животиња са правим тековинама Европске уније.

На изменама и допунама, у овој фази, учествују надлежне нормативне и ветеринарске службе Министарства, по службеној дужности. Нацрт закона требало би да буде завршен у наредном периоду када ће бити достављен јавности, цивилном сектору, универзитетима, службама, институцијама, удружењима, произвођачима и другим заинтересованим странама на увид. Министарство ће организовати јавну расправу у складу са савременим европским тенденцијама.

Полазећи од чињенице да се активно учешће цивилног друштва огледа у правовременој доступности информација и саветовању,  све организације цивилног друштва, институције и друге заинтересоване стране могу да доставе своје предлоге измена и допуна закона Управи за ветерину, који ће се узети у разматрање. Поједине организације цивилног друштва, већ су достављале предлоге у току својих редовних активности, које је Министарство узело у обзир приликом израде овог нацрта.

Након припреме нацрта измена и допуна закона о добробити, исти ће бити стављен на интернет странице Министарства пољопривреде и заштите животне средине почетком априла, што ће омогућити свим заинтересованим странама да учествују у креирању коначног предлога закона.

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional