ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Ел. пошта Штампа ПДФ

Од 16.12.2015. године, Министарство пољопривреде и заштите животине средине уз подршку Министарства финансија РС и Делегације ЕУ у Србији започиње 11. кампању оралне вакцинације лисица и других дивљих месоједа против беснила у Републици Србији.

Вакцинација ће се спроводити избацивањем вакцина у облику мамака из авиона на подручју целе земље, осим у насељеним местима, на воденим површинама и великим саобраћајницама, према усвојеном плану вакцинације, а у зависности од временских услова. У току једанаесте кампање вакцинације планирано је да се у току децембра месеца 2015. године дистрибуира 1.671.000 мамака вакцине, на територији целе земље, а да се по посебном плану дистрибуира 21.000 мамака у зони високог ризика и у приградским општинама у околини Београда.

Средства за спровођење вакцинације обезбеђена су из фондова ЕУ (ИПА 2013). Из истих фондова финансирано је спровођење претходних десет кампања вакцинације, почев од  јесени 2010. године.Министарство финансија РСспровелоје јавну набавку вакцине заједно са услугом спровођења вакцинације. Произвођач вакцине је компанија „Биовета“ из Републике Чешке која је, са другим компанијама у конзорцијуму, одговорна и за дистрибуцију вакцине. У току припремних активности, произвођач је обезбедио све потребне дозволе, лабораторијска тестирњаи одобрења за дистрибуцију вакцине из ваздуха од надлежних органа у Републици Србији.

Орална вакцинација дивљих животиња спроводи се на основу Стратешког програмаконтроле, праћења и искорењивања беснила који је усвојен од стране Управе за ветерину у новембру 2010. године, и ажуриран у новембру 2015. године. Програм је предвидео примену оралне вакцинације лисица и других дивљих месоједа два пута годишње, у јесен и у пролеће. Дугорочни циљ програма је да се болест у потпуности искорени у Србији и да се одржи статус земље слободне од беснила.

Укупан број случајева беснила у нашој земљи је значајно смањен увођењем оралне вакцинације дивљих животиња. У 2015-ој години забележена су 3 случаја беснила у Србији. У 2014. години такође 3 случаја, у 2013. години 5 случајева, у 2012. години 19 случајева, а у 2011. години 46 случајева, што је значајно мање у односу на 2010. када је евидентирано 104 случаја, и у односу на 2009. када је забележен 181 случај беснила.

Анализом резултата пост-вакцинационог мониторинга и података о дистрибуцији вакцина на терену, утврђена је висока ефикасност вакцинације.

У циљу што боље информисаности јавности, надлежних органа и стручних служби о активностима које се односе на вакцинацију, Управа за ветерину је у сарадњи са Пројектом техничке подршке, припремила низ информативних материјала који су дистрибуирани на терен и који су доступни на интернет страницама Управе за ветерину (http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo/).

Поред тога, отворен је и информативни телефон 0800-222-232 преко кога заинтересовани грађани могу добити информације о вакцини, вакцинацији и др.

Управа за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине обезбедила је мрежу за стручну подршка и пружање информација у току спровођења кампање кроз научне и специјалистичке ветеринарске институте, ветеринарску инспекцију и ветеринарске станице и амбуланте.

 

План оралне вакцинације против беснила - јесен 2015. година -

Планирани временски период
Аеродром
Модел авиона
 
Трајање
(бр.дана)
 
16.12.2015.-23.12.2015.
Ниш
Цесна
8
24.12.2015.-30.12.2015.
Бачки Јарак
Цесна
7
 
Детаљан план вакцинације
 

Планирани временски период

16.12.2015.-23.12.2015.

Аеродром

Ниш

Тип авиона

Цесна

Територија летења/вакцинације – општине

Црна Трава, Лесковац,  Власотинце, Гаџин Хан, Босилеград, Сурдулица, Бабушница, Бела Паланка, Димитроврад, Пирот,Бојник, Лебане, Лесковац, Медвеђа, Дољевац, Мерошина, Ниш, Босилеград, Бујановац, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Владичин Хан, Врање, Житорађа, Бојник, Медвеђа, Ивањица, Мерошина, Нови Пазар, Рашка, Тутин, Александровац, Брус, Житорађа, Блаце, Куршумлија, Прокупље, Сјеница,Ивањица, Лучани, Краљево, Рашка, Тутин, Врњачка Бања, Александровац, Трстеник, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Сјеница, Кнић, Крагујевац, Чачак, Ивањица, Лучани, Ћуприја, Јагодина, Параћин, Рековац, Свилајнац, Краљево, Крушевац, Трстеник, Варварин, Блаце, Чајетина, Ариље, Нова Варош, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ужице, Баточина,Кнић,Крагујевац,Лапово,Рача,Топола,Жабари,Петровац,Чачак,Горњи Милановац,Алексинац,Ражањ, Велика Плана, Ћуприја, Деспотовац, Јагодина,Параћин,Свилајнац,Ћићевац,Крушевац,Варварин,Чајетина, Бајина Башта,Косјерић,Пожега,Ужице, Бор, Кладово, Мајданпек, Неготин, Жагубица, Сврљиг, Деспотовац,Бољевац,Књажевац,Сокобања, Зајечар

Планирани временски период

24.12.2015.-30.12.2015.

Аеродром

Бачки Јарак

Тип авиона

Цесна

Територија летења/вакцинације – општине

Аранђеловац,Чукарица,Барајево,Лазаревац,Обреновац,Сопот,Сурчин,Земун,Беочин,Нови Сад,Сремски Карловци, Лајковац, Љиг, Мионица, Осечина, Уб, Ваљево, Љубовија, Горњи Милановац, Инђија, Ириг, Пећинци, Рума, Стара Пазова, Бајина Башта, Косјерић, Пожега, Обреновац, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Нови Сад, Осечина, Уб, Ваљево, Шабац, Богатић, Коцељева, Крупањ,Љубовија,Лозница,Мали Зворник, Владимирци, Шид, Ириг, Пећинци, Рума, Сремска Митровица,Бачка Паланка, Бачки Петровац, Бач, Нови Сад, Србобран, Темерин, Врбас, Богатић, Бачка Топола, Мали Иђош, Шид, Сремска Митровица, Апатин, Кула, Оџаци, Сомбор, Жабаљ, Бечеј, Србобран, Темерин, Врбас, Бачка Топола,Мали Иђош,Суботица,Ада,Чока,Кањижа,Кикинда,Нови Кнежевац, Сента,Бечеј,Сомбор, Жабаљ, Бечеј, Алибунар, Ковачица, Панчево, Пландиште, Вршац, Кикинда, Житиште, Бечеј, Нова Црња, Сечањ, Зрењанин, Голубац, Мало Црниће,Пожаревац,Велико Градиште, Гроцка, Младеновац, Палилула, Звездара, Жабаљ,Алибунар,Бела Црква, Ковачица, Ковин, Опово, Панчево, Вршац, Смедерево,Смедеревска Паланка,Зрењанин, Аранђеловац, Топола, Мајданпек, Жабари, Голубац, Кучево, Мало Црниће, Петровац, Пожаревац, Велико Градиште, Чукарица, Барајево, Гроцка, Младеновац, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски Венац, Сопот, Стари Град, Сурчин, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара,Жабаљ,Нови Сад, Тител, Смедерево,Смедеревска Паланка, Велика Плана,Зрењанин,Инђија,Стара Пазова

Планирани временски период

24.12.2015.-26.12.2015.

Аеродром

Бачки Јарак

Тип авиона

Цесна

Територија летења/вакцинације – општине

Чукарица, Гроцка, Раковица, Вождовац, Звездара, Обреновац, Лазаревац

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional