ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Дана 7. јуна 2016. године, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, прогласило је територију општине Бујановац зараженим подручјем, а територију Пчињског управног округа угроженим подручјем  чиме је Република Србија званично у складу са процедуром ОИЕ проглашена територијом зараженом вирусом  Нодуларног дерматитиса.

У протеклих месец дана Министарство пољопривреде и заштите животне средине , Управа за ветерину, је спровеле све неопходне мере за спречавање ширења, сузбијања и искорењивање болести нодуларни дерматитис - Дерматитис нодоса – Лумпy скин дисеасе (LSD) према одредбама Закона о ветеринарству („Сл.гласник СР“, бр. 91/2005, 30/2010, 93/2012) и препорукама Међународних организација (OIE-World Organisation for Animal Health i European Food Safety Authority - EFSA).

Донета је забрана промета пријемчивих животиња (говеда) на целокупној територији Републике Србије, уз асистенцијом припадника Војске Републике Србије и Министарсва унутрашњих послова Републике Србије спроводе се акције спречавања нелегалног промета животиња.

На територијама које су проглашене зараженим и угроженим подручијем спроводе се мере које су неопходне за спречавање даљег ширења, мере сузбијања и искорењивања болести. Током спровођења мера на 119 газдинсава потврђено је присуство оболелих животиња од болести квргаве коже на основу клиничке слике и на основу лабораторијске дијагностике. https://vet-uprava-srbija.cartodb.com/viz/dc7e6914-420c-11e6-b56e-0ea31932ec1d/public_map

У циљу спречавања ширења болести на хуман начин је извршена еутаназија 551 животиње, а 4 животиње су угинуле од последица ове болести. Република Србија је обезбедила довољну количину буџетских средстава за исплату надокнаде штете власницима чије су животиње еутаназиране, те је на основу реалне штете извршена исплата у висини средстава од 42.072.720, 00 динара.

Дана 24. јуна 2016. дана након испоруке 50 000 доза вакцина, од стране „европске банке вакцина“ започета је вакцинација говеда у зараженом подручју. Република Србија је обезбедила интервентним увозом додатне количине вакцина од 400 000 доза за вакцинацију говеда и у зараженим подручјма која је започета 27. јуна 2016. године у складу са донетим Планом вакцинације за територију Републике Србије. 

План вакцинације у зонама А, Б и В се реализује у складу са донетим Планом, те се испуњење очекује у предвиђеним роковима. План вакцинације у „слободној зони“ зона В је извршен у складу са приоритетима вакцинације говеда која се држе у интензивном узгоју.

Спровођење наведених мера имало је за следеће:

- од дана 01. јула 2016. није пријављено нити једно ново жариште ван граница већ заражених подручја;

- али, дошло је до појаве клиничке слике обољења код појединих говеда која су биле вакцинисане у периоду инкубације болести – „поствакцинална појава болести“, код животиња које нису могле да одговоре адекватно на вакцинацију јер су већ биле заражене „дивљим вирусом“. Извршена је хумана еутаназија само појединачних грла говеда са клиничком манифестацијом ове болести на газдинствима.

Корисни линкови

https://vet-uprava-srbija.cartodb.com/viz/dc7e6914-420c-11e6-b56e-0ea31932ec1d/public_map

Бугарски BABH: http://www.babh.government.bg/bg/Page/info-lsd/index/info-lsd/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

Македонска агенција:  http://fva.gov.mk/index.php?lang=mk

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional