ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Закључно са 19.07.2016. године на територији Републике Србије проглашене су 22 општине за заражено подручје, и то:

- општине Прешево, Бујановац, Трговиште, Босилеград, Врање, Владичин Хан и Сурдулица, а Пчињски управни округ угроженим од болести квргаве коже;

- општине Црна Трава, Медвеђа, Лесковац и Бојник, а Јабланички управни округ угроженим од болести квргаве коже;

- општине Димитровград и Бабушница, а Пиротски управни округ угроженим од болести квргаве коже;

- општина Прокупље, а Топлички управни округ угроженим од болести квргаве коже;

- општине Тутин, Нови Пазар и Краљево, а Рашки управни округ угроженим од болести квргаве коже;

- општина Трстеник, а Расински управни округ угроженим од болести квргаве коже;

- општине Зајечар и Бољевац, а Зајечарски управни округ угроженим од болести квргаве коже;

- општина Бор, а Борски управни округ угроженим од болести квргаве коже;

- општина Кучево, а Браничевски управни округ угроженим од болести квргаве коже.

На територијама које су проглашене зараженим и угроженим подручием спроводе се мере које су неопходне за спречавање даљег ширења, мере сузбијања и искорењивања болести. Током спровођења мера на 165 газдинсава потврђено је присуство оболелих животиња од болести квргаве коже на основу клиничке слике и на основу лабораторијске дијагностике. https://vet-uprava-srbija.carto.com/viz/9f706aa8-4d20-11e6-8bb2-0e98b61680bf/map

У циљу спречавања ширења на хуман начин лишено је живота 619 животиња, 6 животиње су угинуле од последица ове болести. Република Србија је обезбедила довољну количину буџетских средстава за исплату надокнаде штете власницима чије су животиње еутаназиране, те је на основу реалне штете извршена исплата у висини средстава од 61.956.894,00 динара.

У току је вакцинација против болести квргаве коже према Плану вакцинације у зонама А (100% завршена вакцинација целокупне популације говеда), Б (74,3% од укупног броја говеда у зони) и В (План вакцинације у „слободној зони“ зона В је извршен у складу са приоритетима вакцинације говеда која се држе у интензивном узгоју 51,4% од укупног броја говеда у зони).

Зона А.pdf               Зона Б.pdf          Зона В.pdf

Дана 14.07.2016. године ступило је на снагу Решење о забрани кретања говеда, број: 119-01-277/2016-05/10 којим се ближе прописују услови за промет говеда на територији Републике Србије у складу са мерама за за спречавање даљег ширења, сузбијања и искорењивања болести квргаве коже.

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional