ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Појава и ширење болести у Европи:

Прва појава АКС  у Европи забележена је 1960. године у Шпанији, Португалији и Сардинији. Искорењена је из Португалије 1993. године, из Шпаније 1995. године, док се на Сардинији редовно појављује. Након појаве болести у Грузији 2007. године, проширила се на подручју Руске Федерације, од југа до севера и северозапада Русије. Од тада, болест се прогресивно шири у правцу Централне и Југоисточне Европе. Тренутно је у Европи болест је забележена у следећим државама: Литванија, Летонија, Пољска, Русија, Украјина, Република Чешка и Румунија. Последњи случај, најближи територији Србије, регистрован је у  северозападном делу Румуније. На мапама су приказани случајеви болести у европским земљама:

Мапа 1: Извор ЕМПРЕС

Мапа 2: Случајеви АКС према подацима ОИЕ

Мере које се спроводе ради спречавања уноса заразне болести на основу правилника који је усаглашен са ЕУ:

1. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину је донела НАРЕДБУ о предузимању мера за спречавање уношења заразне болести Афричке Куге Свиња у Републику Србију, Службени гласник РС, број:40/14 од 11.04.2014 године. У складу са овом Наредбом се спроводи забрана увоза и провоза пошиљака:

1.живих домаћих и дивљих свиња;

2.семена, ембриона и оплођених јајних ћелија пореклом од домаћих и дивљих свиња;

3.меса пореклом од домаћих и дивљих свиња;

4. производа од меса домаћих и дивљих свиња осим, термички третираног у херметички затвореној посуди (конзерви);

5.коже пореклом од домаћих и двивљих свиња;

6.спoредних производа животињског порекла сем термички обрађених на минималној температури од +80 степени целзијуса.

Мере се односе на земље у којима је пријављена појава АКС односно постоји сумња на појаву болести код дивљих и домаћих свиња.

2. Формирана је Стручна групе за праћење кретања, превенцију и контролу заразне болести афричка куга свиња.

3. Образован је тим за доношење одлука за спречавање ширења, праћење кретања, превенцију и контролу заразне болести афричка куга свиња.

Део територије Републике Србије, угрожен од појаве АКС: иако су жаришта болести и даље удаљена од наше земље, постоји реална опасност од ширења болести у погођеним државама, нарочито у пограничном појасу према Румунији.

Због тога је потребно пооштрити ветеринарско-санитарне мере, контролу промета свиња, односно унапредити ниво биосигурности на фармама свиња и примену добрих фармских пракси.

Управа за ветерину је израдила посебна упутства за узгајиваче свиња која ће помоћи у спречавању уношења патогених микроорганизама на фарме свиња (ради преузимања кликните на слику):

biosigurnost

uputstvo odgajivacima

biosigurnost

Опште информације о афричкој куги свиња

Узрочник: АКС је ДНК вирус који спада у род Asfivirusa из породице Asfarviridae и једини је познати ДНК arbovirus који може инфицирати бескичмењакe (крпељи рода Ornithodoros) и кичмењаке(porodica Suidae), није зооноза.

Извори и путеви преношења и ширења: Клинички манифестна болест јавља се само код домаћих свиња и уско је повезана са популацијом европскихдивљих свиња (Sus scrofa ferus). Сталним резервоаром вируса сматрају се афричке дивље свиње, које не оболе али су дуготрајне клицоноше. То су: брадавичаста свиња (Phaccochoerus aerhiopicus), грмуша (Patomochoerus porcus) и велика шумска свиња (Hylochoerus meinertzhageni). Код крпеља се вирус може адаптирати на ткива, па он тако постаје резервоар болести. Није забележен ниједан случај преноса вируса контактом између афричких дивљих и домаћих свиња, зато је вероватно дa се домаће свиње инфицирају убодом крпеља. Домаће свиње, инфициране вирусом АКС шире велике количине вируса за време клиничке болести, а излучивање вируса почиње 24 сата пре првих симптома болести. Вирус се излучује путем слине, исцетка из ока и носа, мокраће, фецеса и секретима гениталних органа. Крв садржи велике количине вируса. Пренос вируса путем аеросола забележен је само код свиња у блиском контакту. Приликом избијања болести свиње се инфицирају контактом са зараженим свињама, контаминираном храном, водом и простирком. Вирус се може ширити на веће удаљености возилима и људима. У спољној средини, вирус може преживети дуг период времена уколико се налази у протеинском медијуму (месо, крв, фецес, коштана срж). Свиње се могу заразити и индиректно контактом преко посредника. Механички преносиоци могу бити инсекти, пацови, али и човек (нестерилни ветеринарски инструменти). Први случај преноса заразе на већу удаљеност у Русији је констатован путем хране за личну потрошњу.

Начин уласка узрочника у организам свиња: Примарно место умножања вируса су тонзиле. Након тога наступа виремија која траје 30 до 50 дана. Вирус се умножава у лимфним чворовима, слезини и коштаној сржи. Долази до лимфопеније, смањеног броја ћелија ретикулума и ендотелних ћелија што доводи до пропустивљости крвних судова и промена на унутарњим органима.

Симптоми: Прво појављивање АКС у земљи или на одређеном подручју обично се манифестује високом смртношћу после кратке фебрилне фазе болести. Свиње постају депресивне, престају да једу и групишу се, а у перакутном облику болести могу угинути пре појаве клиничких симптома болести. Животиње које преживе више од једног дана тешко дишу, тешко се крећу и тетурају, јавља се црвенило коже, нарочитоу подручју абдомена и по екстремитетима. Јављање АКС у стаду обично је повезано са:

•контактом домаћих и дивљих свиња које носе крпеље;
•увођењем нових свиња у стадо;
•храњењем свиња контаминираним помијама које нису добро прокуване;
•кретањем возила и људи.

Болест се јавља код свиња свих старосних категорија. Може бити акутнога, субакутног или хроничног тока. Клинички симптоми јављају се у просеку 5-15 дана након инфекције вирусом АКС. Посебан проблем је немогућност контроле кретања заражених дивљих свиња.

Лечење: Болест се не лечи нити постоји заштита вакцинацијом. Једина мера контроле и ерадикације болести је уклањање оболелих и на болест сумњивих животиња као и животиња из контактних газдинстава и то убијањем у складу са Законом.

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional