ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

ИЗВЕШТАЈ СА ОДРЖАНИХ ОБУКА „ИНОВАЦИЈЕ СИСТЕМА ОБЕЛЕЖАВАЊА И РЕГИСТРАЦИЈЕ СВИЊА“

 

Новим Правилником о начину обележавања и регистрације свиња, као и о службеној контроли идентификације, обележавања и регистрације свиња („Сл. гласник РС“ број 94/10 од 10. децембра 2010. године), а чија је примена кренула 1. априла 2011. године, дефинисани су нови захтеви у погледу система обележавања и регистрације свиња. Управа за ветерину, Одељење здравствене заштите, добробити и следљивости животиња, Група за обележавање и следљивост животиња, направила је нову софтверску апликацију везану за обележавање и регистрацију свиња.

У оквиру новог система обележавања и регистрације свиња, планиране су обуке, које би упознале ветеринаре на терену, са основним новинама у самом раду и раду у новој апликацији и информационом систему.

У договору са Ветеринарском комором Србије, планиране обуке за ветеринаре уврштене су у акредитоване обуке за докторе ветеринарске медицине и вредноване са два поена.

Обуке су одржане у периоду од 6. до 16. јуна 2011. године у дванаест епизоотиолошких подручја, а теме обуке су биле иновације система обележавања и регистрације свиња и мониторинг вакцинације свиња против класичне куге свиња.

Обукама је присуствовало укупно 712 ветеринара са свих 12 епизоотиолошких подручја.

Циљ обука је био да се представи нови унапређени систем обележавања и регистрације свиња и да се истовремено добију повратне информације о самом систему од колега са терена, којима обележавање животиња представља свакодневни део послова.

На обукама је добијено доста предлога од колега ветеринара са терена и то да треба:

1. Укључити фарме свиња при изради решења за праћење кретања код свиња, јер ће то представљати најкомплекснији део посла;

2. Додати поље „наплаћено“ на новим потврдама о обележавању и регистрацији свиња;

3. Додати поље „укупан број обележених свиња“;

4. Омогућити  претраживања целокупног броја ушне маркице за свиња код групног обележавања животиња (посебно због писања Уверења о здравственом стању животиња);

5. Додати податке о власнику на самој потврди (име и презиме, адреса);

6. Везати клања свиња за сопствене потребе са трихинелоскопским прегледом меса – раздуживање ушних маркица;

7. Увести бар код читаче;

8. Додавање категорије „укупан број прасади“,

9. Омогућити претраживања неискоришћених потврда о обележавању и регистрацији свиња;

10. Решити питања нерегистрованих сточних пијаца, како би се решио један од основних проблема у праћењу кретања код животиња;

11. Додати поља „број невакцинисаних свиња“.

Закључак са свих 12 одржаних обука је да треба да буде више оваквих састанака, на којима би се могло разменити практично искуство и мишљење везано за све послове из области ветеринарства и да треба заједнички радити на будућим решењима везаним за рад на терену.

Презентација "Иновације система обележавања и регистрације свиња"

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional