ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима ОДРЖАН САСТАНАК О БОЛЕСТИ КВРГАВЕ КОЖЕ У БРИСЕЛУ

ОДРЖАН САСТАНАК О БОЛЕСТИ КВРГАВЕ КОЖЕ У БРИСЕЛУ

Брисел, 4-5.7.2016. године

У организацији Европске комисије и Светске организације за здравље животиња (ОИЕ), у Бриселу је одржан састанак Стручне групе о болести нодиларни дерматитис на подручју југоисточне Европе, која је формирана у оквиру Општег оквира за нарочито опасне заразне болести животиња (GF-TADs).

Састанак је био посвећен анализи тренутне ситуације на подручју Балкана и Југоисточне Европе, где су забележени случајеви нодуларног дерматитиса (болест квргаве коже), као и координацији заједничких ставова који се односе како на мере превенције, контроле и сузбијања болести, тако и промета говеда и производа пореклом од говеда.  Поред представника из Србије, учествовали су представници ветеринарских служби и других балканских држава, као и Израела, Турске и Русије.

Констатовано је да се болест шири на подручју Турске, Русије, Грчке, Бугарске, Македоније, као и Србије. Посебну пажњу привукла је презентација ветеринарске службе Израела, која је у неколико наврата била суочена са епизоотијом ове болести, која је успешно контролисана применом вакцинације и других мера.

Представници Европске уније и земље чланице које су под ризиком од појаве болести (Румунија, Хрватска, Мађарска,Словенија и Аустрија) констатовали су да је неопходно припремити службе за појаву болести, али да се вакцинација не може спроводити пре појаве болести. Наиме, према важећим прописима, ЕУ не дозвољава превентивну вакцинацијуна подручју држава чланица,већ само као хитну вакцинацију – након избијања болести.

Наши представници из Управе за ветерину представили су тренутну ситуацију као и мере превенције и контроле, која су похваљене од стране других учесника, ОИЕ и Европске комисије. Посебно је истакнута брзина испоруке вакцине од стране ЕУ, као и ефикасност наших служби у доношењу одговарајућих прописа, спровођењу набавке вакцине, а нарочито спровођењу хитне и превентивне вакцинације у зараженим и угроженим подручјима, и на неким великим фармама.

Приказана је изузетна солидарност присутних земаља, при чему је посебно истакнута потреба да се координисано приступа у спровођењу одговарајучих мера. Велика усаглашеност постоји између ветеринарских служби Србије, Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине, које ће интезивирати сарадњу на овим питањима у наредним данима. Од значаја је и непознавање ситуације у Албанији, посебно због интезивног промета у пограничним појасевима са околним земљама и територијама, при чему је представник привремене администрације на Косову и Метохији известио да је забележен случај у Косовској Каменици.

Корисни линкови

http://web.oie.int/RR-Europe/eng/Regprog/en_GF_TADS%20-%20Standing%20Group%20LSD.htm

https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160707

 

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional