ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима САСТАНАК ВЕТЕРИНАРСКИХ СЛУЖБИ ЦЕФТА РЕГИОНА

САСТАНАК ВЕТЕРИНАРСКИХ СЛУЖБИ ЦЕФТА РЕГИОНА

У петак 5.8.2016. године, у Привредној комори Србије одржан је састанак представника ветеринарских служби земаља Западног Балкана, на коме је анализирана тренутна епизоотиолошка ситуација изазвана појавом болести квргаве коже (нодуларни дерматитис, Lumpy skin disease, LSD) на подручју Балкана. Такође, анализиране су мере превенције и контроле које се примењују у зараженим подручјима, као и последице на здравље и добробит животиња, сточарство и индустрију хране, национални и међународни промет говеда и производа пореклом од говеда.

Констатовано је да се након преношења болести из Африке и Турске на европски континент, нодуларни дерматитис веома брзо проширио на поједина подручја Балкана и довео до избијања болести у Грчкој, Бугарској, Македонији, Албанији, Црној Гори, Србији и Косову*.

Захваљујући помоћи од стране ЕУ у виду брзе испоруке одређених количина вакцине против LSD ветеринарским службама у погођеним подручјима, као и набавкама вакцина које су спровеле надлежне службе у већини држава, брзо је започета вакцинација погођених подручја која је довела до успоравања ширења болести и заштите здравља говеда. На састанку су приказани и резултати вакцинације која се спроводи у погођеним земљама. Пренета је и информација да је Хрватска обезбедила одређену количину вакцине и да ће наредне недеље започети превентивну вакцинацију у ризичним жупанијама. Босна и Херцеговина нема забележен ни један сучај али спроводи превентивне мере и јачање капацитета ветеринарске службе за адекватно реаговање.

Светска здравствен организација (OIE), Организација за храну и пољопривреду (FAO) и Европска унија посредством Општег оквира за нарочито опасне заразне болести (GF-TADs), пружа значајну техничку и стручну помоћ не само погодјеним већ и угроженим државама, посебно након формирања Регионалне експертске групе за Југоисточну Европу (Regional Standing Group of Expert on Lumpy Skin Disease for South East Europe, SGE-LSD <http://web.oie.int/RR-Europe/eng/Regprog/en_GF_TADS%20-%20Standing%20Group%20LSD.htm> ). Ово тело ће наставити да у наредном периоду интезивно ради на процени ситуације и проналажењу најбољих решења за даљу помоћ. Заказан је низ активности и састанака веаних за ЛСД који ће се одржавати до краја године.


Учесници састанка усагласили су позиције које се односе на заједнички рад када су у питању мере превенције и контроле ове опаке болести, као и усаглашавење услова за промет говеда и производа пореклом од говеда, посебно на подручју CEFTA. Стручни тимови ће радити на припреми модела међународних ветеринарских сертификата и одговаајућих прописа, али и другим стручним и техничким питањима.

 

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional