ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима ИНФОРМАЦИЈА О ПОЈАВИ ПРВОГ СЛУЧАЈА АВИЈАРНЕ ИНФЛУЕНЦЕ У СРБИЈИ

ИНФОРМАЦИЈА О ПОЈАВИ ПРВОГ СЛУЧАЈА АВИЈАРНЕ ИНФЛУЕНЦЕ У СРБИЈИ

Први случај авијарне инфлуенце код дивљих птица: У току спровођења ветеринарског надзора, утврђена су угинућа 6 лабудова на подручју Ковиљског рита за које је у Научном институту за ветеринарство из Новог Сада и Националној референтној лабораторији за авијарну инфлуенцу у Краљеву утврђено да се ради о авијарној инфлуенци код дивљих птица изазваној сојем вируса Х5Н8.

 

Услед појаве авијарне инфлуенце у октобру у више земаља ЕУ, попут Мађарске, Холандије, Данске и Немачке, Швајцарске и Хрватске, Управа за ветерину је предузела одговарајуће превентивне мере почев још од 24.11.2016. године. Мере укључују епизоотиолошки и ветеринарски надзор, едукацију власника живине и побољшање примене мера на фармама живине.Ускладу са праксом из претходних година током периода прелета дивљих птица формирани су национални и регионални центри за праћење ситуације и спречавање ширења авијарне инфлуенце са дивљих и миграторних птица надомаћу живину.

Србија апсолутно располаже адекватним ресурсима да се спречи ширење болести и изврши ефикасно сузбијање, као и одговарајући правни оквир који је у потпуности усаглашен са правилима контроле у ЕУ. Такође, обезбеђена су и финансијска средства за евентуалну надокнаду штета власницима живине.

Позивамо власнике живине како мање тако и оне који поседују фарме да се држе прописаних мера, да живину држе у затвореном простору и да за све неопходне информације се обрате свом ветеринару које смо ми у потпуности припремили за овакве и сличне ситуације.

Ветеринарске екипе обилазе терен и врше здравствени надзор живине у целом подручју као и едукацију власника. Ветеринарска инспекција је увела мере на које ће се спроводити на тим подручјима, које укључују мере појачаног надзора здравственог стања живине, контролу промета живине, птица, приплодних јаја, производа пореклом од живине и птица идруге мере у складу са прописима. Ветеринарске станице вршиће сталну едукацију власника у циљу подизања нивоа биосигурносних мера на газдинствима и спречавања појаве и ширења авијарне инфлуенце.

Управа за ветерину је припремила информације о авијарној инфлуенци, смернице за узгајиваче, као и упутство за ветеринаре, који се могу наћи на интернет страницама Управе:

http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/avijarna-influenca

Пријављивање сумње на птичји грип

Узгајивачи живине дужни су да пријаве сваку сумњу на болест ветеринару или ветеринарском инспектору. Карактеристични симптоми болести су:

  • Изненадна угинућа живине, чак и без симптома болести
  • Слабост и потиштеност, уз накострешеност перја
  • Велики пад носивости јаја, лош квалитет љуске
  • Респираторни симптоми - кашаљ, дисање на отворени кљун, оток главе и врата
  • Цијаноза кресте и подбрадњака
  • Тачкаста крварења на слузницама и поткожном ткиву
  • Нервни симптоми (отежано кретање,грчеви, кретње у круг, парализа)

Уколико се уоче симптоми болести, без одлагања позвати свог ветеринара и пријавити сумњу надлежном ветеринарском инспектору.

 

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional