ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима ПОСТУПАЊЕ СА ЖИВОТИЊАМА У УСЛОВИМА ЕКСТРЕМНО ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА

ПОСТУПАЊЕ СА ЖИВОТИЊАМА У УСЛОВИМА ЕКСТРЕМНО ВИСОКИХ ТЕМПЕРАТУРА

Поступање са животињама на високим температурама захтева добро планирање унапред. Водити рачуна о временским прогнозама и изради плана деловања у случају  високе до екстремно високетемпературе је од суштинског значаја за обезбеђивање животињама довољно сенке и воде у веома топлим данимаи спречавање топлотног удара.

Одговорност је власника да обезбеди добробит животиња.

Најважније што можете учинити својим животињама у условима екстремно високих температура је да им пружите одмор и хладовину у најтоплијим деловима дана, каои пуно чистехладневоде.

Екстремна температура изазива стрес свим врстама животињаи смањује производне и репродуктивне особине. Постоји неколико једноставних смерница које можете пратити како бисте смањили утицај високих температура на животиње.

ФАРМСКЕ ЖИВОТИЊЕ

Високе температуре представљају изазов за пољопривреднике сваке године. Током ''врелихталаса'', пољопривредници морају предузети мере предострожности, како би смањили ризик од повреда и обољевања уследдужег излагања високим температурама и високој влажностиваздуха.

Топлотни стрес може довести до смањења перформанси и ефикасности животиња. Смањена производња млека и повећани ризик од обољења код крава музараје добар пример овог проблема. Обезбеђивање хладовине, добро проветравањеи снабдевање водомсу три најважније компоненте за помоћ животињама у овим условима.

Осетљивост на високе температуре

Најподложније топлотном стресу су:

Ø  младе животиње

Ø  животиње тамне боје коже и крзна

Ø  болесне животиње

Ø  животиње са историјом неког обољења респираторног тракта.

Толеранција на високе температуре може такође да варира зависно од врсте животиње, као на пример:

Ø  свиње лако подлежу топлотном стресу и врло лако добију опекотине од сунца

Ø  острижене овце лако добију опекотине од сунца

Ø  високомлечне краве су осетљивије од других категорија говеда

Ø  говеда у лактацији су подложнија од засушенихзбог додатне метаболичке топлоте која је настала током лактације

Ø  говеда са црном длаком су осетљивија на сунчево зрачење од оних са светлијом длаком

Ø  говеда холштајн расе су осетљивија на високе температуре, док су британске расе оваца осетљивије од мерино оваца.

Исхрана и напајање

Ø  Неопходно је животињама обезбедити велике количине чисте и хладне воде.

Ø  Појилице треба поставити у хладовину.

Ø  Појилицетребада буду довољно великe и дизајниранe такода све животиње имају лак приступи фиксиране  како се не би моглепреврнути.

Ø  Број појилица треба повећати ако се велики број животиња држи заједно.

Ø  Уколико напајање није аутоматским системом, појилице треба стално проверавати и по потреби додавати воду.

Ø  Посебну пажњу треба обратити на животиње, које су на испаши и обезбедити им довољно места на напајање.

Ø  Животињама треба хранити у раним јутарњим или вечерњим часовима када су температуре ниже и то висококвалитетном храном.

Одговарајући заклон

Ø  Животињама, а посебно врло младим, старими болесним животињама је неопходнообезбедити одговарајуће заклонеод екстремних температура током дужих временских периода.

Ø  Заклони се могу направити од неке тканине или дрвета, док је за кров заклона најбоље користити алуминијум или галванизовани челик, пошто веома добро одбијају сунчево зрачење.

Ø  Заклони треба да буду довољно велики да се све животиње могу у исто време заклонити од сунца.

Ø  Жива ограда такође може пружити добру заштиту од сунца, са тим што приликом садње, ограду треба поставити у правцу исток-запад, како би се обезбедила сенка током најтоплијег дела дана.

Затворено држање животиња

Ø  Одржавање одговарајуће температуре ваздуха у објектима током периода екстремно високих температура је одсуштинског значаја за животиње које сеинтензивно држе, као што су живина, свиње и лабораторијске животиње.

Ø  У објектима се мора обезбедити одговарајућа вентилација, како би се обезбедио одговарајући проток ваздуха за све животиње.

Ø  Прскалице се такође препоручују за помоћ при хлађењу током екстремних температура.

Ø  Неопходно је обезбедити резервни систем за напајање, као и алтернативни вентилациони систем, повезанса алармним системом који упозорава на проблеме са температуром или напајањем.

Поступање са животињама

Ø  Истраживања су показала да кретање животиња или било који други вид манипулације са њима током екстремно високих температура доводе до повећања телесне температуре животиња, што има за последицу смањење производних особина животиње.

Ø  Стога, било које радње или поступци са животињама нису препоручљиви у условима екстремно високих температура, осим уколико је то апсолутно неопходно. У тим случајевима то треба чинити у раним јутарњим, односно вечерњим сатима, када падне температура ваздуха.

Превоз

Ø  Превоз животиња треба избегавати по екстремно високим температурама.

Ø  Ако је превоз апсолутно неопходан, план путовања треба да смањи на најмању могућу меруефекте високе температурена животиње.

Ø  Ако је потребно зауставити, увек паркирајте возило у  хладовини.

Ø  С обзиром на велику осетљивост, треба избегавати превоз свиња при високим температурама. Ако је то апсолутно неопходно, свиње треба превозитиу затвореној и добро проветреној приколици како би се избегле опекотине од сунца.

Препознавање топлотног стреса

Јако је важно да власник животиње препозна симптоме топлотног стреса, како би на време и на прави начин био у стању да помогне животињи.

Бројни су знаци топлотног стреса, као што су:

Ø  дахтање

Ø  убрзано дисање

Ø  повећан унос течности

Ø  губитак апетита

Ø  летаргија

Ø  појачана саливација

Ø  код коња се јавња и прекометно знојење

Ø  у озбиљним случајевима може доћи до губитка свести

Поступање у случају топлотног стреса

Ако ваше животиње испољавају симптоме топлотног стреса треба предузети следеће радње у циљу расхлађивања животиње:

Ø  одмах животиње преместити у хладовину.

Ø  ако животиња не може самостално да хода, обезбедите јој заклон од сунца тамо где лежи.

Ø  понудитипуно хладне воде, али тако да пију мало по мало

Ø  прскајте животињу хладном водом, посебно екстремитете животињеили животињуставите у воду, ако је то могуће

Ø  на животињу ставите мокре пешкире.

Ако животиња не показује знаке побољшања, обратите се ветеринару за помоћ!

КУЋНИ ЉУБИМЦИ

Осим ако власници не предузму неопходне мере предострожности, кућни љубимци могу патити и чак умрети у условима високих температура. Ово упутство је посебно важно за власнике старијих кућних љубимаца, кућних љубимаца са дебелим крзном, или кућних љубимаца прилагођених хладнијим климатским условима.

Посебни савети за власнике паса

Како високе температуре утичу на кућне љубимце

Наши кућни љубимци се не зноје као ми. Пси и мачке могу смањити температуру тела само  напајањем или убзаним дисањем. Мала количина топлоте се може изгубити преко шапа али и то само ако су изложене хладном ваздуху или хладној површини.

Можете приметити да ваш љубимац током дана стално пребацује са једног места на друго, то је један од важних начина контроле телесне температуре померањем са топлијег на хладније место и обрнуто.

Такође је важно запамтити да се љубимци крећу на четири ноге тако да су ближе извору топлоте, посебно када се крећу по асфалту, који на директној сунчевој светлости може достићи температуру и од 85ºС.

Да ли шишати љубимце током лета

Постало је уобичајено да власници током лета шишају своје кућне љубимце, мада то није увек добра одлука. Током еволуције животиње су стекле особину даефикасно регулишу телесну температуру својом длачним покривачем, којиспречава продирање хладноће до коже, а у исто време задржава топлоту.

Наравно постоје случајеви када је добро скратити длаку животиње, посебно љубимцима са веома густом длаком или љубимцима, који пате од кожних инфекција. Такође треба имати у виду да ако ваш љубимац проводидоста времена на отвореном, скраћивање длаке ће повећати ризик од опекотина од сунца.

Стога, пре него што се одлучите да водите свог љубимца на шишање, разговарајте са својим ветеринаром.
Постоје бројни начини којима можете помоћи свом љубимцу да се избори са високим температурама

  Ø  постарајте се да ваш љубимац има доста чисте и хладне воде

  Ø  увек напуните две чиније уколико  једну љубимац проспе.

  Ø  уколико држите љубимца напољу, чиније са водом ставите у хладовину.

  Ø  током дана ставите коцке у чиније са водом.

  Ø  немојте потпуно поквасити свог љубимца, посебно уколико има веома густу длаку, пошто то може повећати шансе за развој инфекција

  Ø  обезбедитевлажанпешкир на који ваш љубима може лећида хлади стомак и шапеили плитки базен у који ваш љубимац може да легне, држећи стомак и шапе на хладном, а да не буду потпуно мокар.

  Ø  ваше љубимце изводите у шетњу током раних јутарњих сати или касно увече, када температура падне.

  Ø  ако је могуће шетајте љубимца по хладовини и травнатим површинама

  Ø  не изводите свога љубимца у дуге шетње одмах након купања или пливања.

  Ø  Никада не присиљавајтекућне љубимце на трчање или дуге форсиране шетње у врело, влажно време. Зато што је пас много ближи врућем асфалту, његово тело се може брзо загрејати, а његове шапе могу    задобитиопекотине или повреде.

  Ø  препорука је да држите своје љубимце у затвореном простору пошто је унутра обично хладније, посебно ако користите клима уређаје.

  Ø  ако знате да ће дан бити врућ, а одлазите на посао, спустите ролетне, макар у једној просторији. То ће помоћи да просторија остане хладна.

  Ø  обезбедити зоне са различитом температуром, како би ваш љубимац сам одредио где му је најудобније.

Ø  ако ваш љубимац мора да буде напољу, обавезно обезбедите засенчена места током целог дана

Ø  Ако се држе напољу обезбедити им неку већи посуду, базенчнић или кадицу напуњену водом у коју могу да легну и да се расхладе

Ø  Животиње такође могу да изгоре на сунцу!Зато врх носа и изложене делове тела псима без длаке или са ретком длаком или мачке беле длаке, а када ће бити изложени сунцу  треба намазати заштитном кремом  или цинк витаминском масти.

Превоз паса

Ø  уколико путујете са својим љубимце, увек понесите термос са свежом, хладном водом само само за њих. Укључитеклима уређај и ако је могуће, користите прозорски штит (тип који се користи за бебе и малу децу) на задњим прозорима.

Ø  Никада не остављајте своје љубимце у колима, пошто се температура у затвореним возилима брзо повећава, па тако за мање од један сат може достићи преко 37°С.

Ø  Чак и када су отворени прозори, паркирани аутомобил се брзо загрева, па кућни љубимци могу добити топлотни удар, оштећење мозга или умрети за свега 4-6 минута. Никада, под било којим околностима, не остављајтекућне љубимце без надзора у возилу, чак икада су благи временски услови,када је ауто у сенци и има отворене прозоре.

Ø  Ако користите металникавез за превоз паса, уверите се да има кров да обезбеди сенку и да су стране имају отворене, ради пореветравања.Такође је препоручљиво покрити металне подове кавеза гумом, пошто се метал може брзо загрејати и спалити шапе паса.

Симптоми хипертермије или топлотног удара

Уколико ваш љубимац почне нагло да дахће, показује узнемиреност може бити у раној фази прегревања, које веома брзо прелази у топлотни удар. Тада одмах сместите љубимца на хладно место.Ако је животиња свесна, понудите хладну (не ледену) воду за пиће, али не дозволите да попијевелике количине.

Знаци, који указују на погоршање су:

Ø  убрзано дисанје, дахтање

Ø  нестабилан ход

Ø  апатија

Ø  појачана саливација

Ø  повраћање

Ø  дијареја

Ø  грчеви

Ø  колапс

Ови рани симптоми могу довести до отказивања рада органа и смрти уколико се не третирају одмах, па стога одведите свог љубимца код ветеринара уколико приметите било који од ових симптома!

Додатни савети за власнике мачака

Ø  ако мачка може слободно да улази и излази из стана или куће, покушајте да једржите унутра између10.00 - 14.00, када је најтоплије.

Ø  ако мачку остављате саму у кући, поставите неку посуду у судоперу и оставите воду да капље, кап по кап, тако да ваша мачка има константно снабдевање хладноми свежом водом.

Ø  дозволите вашој мачки да спава где он или она бира, највероватније ће ово бити на хладном поплочаном поду.

Додатни савети за власнике кунића

Кунићи су веома подложни топлотном удару. Када температура порасте изнад 28ºС, потребно је на њих обратити посебну пажњу.

Ø  никада их не остављајте под директним дејством сунчевих зрака, већ их држите у хладу, чак и током хладних дана.

Ø  уврелим данима можда је потребно ставитизамрзнуту бочицу за пиће или мокар пешкир у гнездокако би се расхладили.

Симптоми хипертермије или топлотног удара

Кунићкоји пати од топлотног удара може показати знаке слабости, губитка координације, конвулзијеи коме.

Одмах се обратите ветеринару!

Док чекатеветеринара, можете започети процес смањивања температуре тако што ћете их ставити у млакуводу (никада хладну или ледену) или их увитиу хладне мокре пешкире.

Додатни савети за власнике птица

Топлотни стрес је озбиљан проблем код птица, посебно када кавези или волијере немају одговарајућу вентилацију. Комбинација великегустине насељености и високе влажности ваздуха је посебно опасна.

Птице немају знојне жлезде. Они се хладе брзим дисањем отворених уста и држећи своја крила одвојена од тела.

Ø  Подручје "без перја" испод крила омогућава птицамада се охладеи увек мора бити чисто. Ако је потребно ово подручје опрати хладном водом или шампоном.

Ø  Птице које се чувају у мањим кавезима воле да се прскају хладном водом, па се тако могу набавити и мала''купатила'',која се причвршћују за врата кавезаи која омогућавају вашој птици да се слободно кваси и тиме расхлађује.

Ø  У великим волијерама, уградња "фогера" на маглу у целој области имаће масовни ефекат хлађења. Ако сеповежу на једноставни тајмер, могу се програмирати да периодично раде и то средином дана, када је најтоплије.

Ø  Као и свимживотињама, птицама је потребна свежа вода,коју треба свакодневно мењатиу врелим данима пошто се  лако може загрејати. Птице једноставно неће пити топлу воду и неће моћи да се рехидрирају. Промените воду неколико пута у току дана, тако да је увек хладна.

Ø  Многи власници уводе своје птице унутра када је јако топло. Птице добро подносе затворени простори уживају у друштву и хладном окружењу, али би требало водити рачуна о томе када се птица враћа у отворено подручје, јер изненадне промене температуре могу довести до проблема. Избегавајте да стављате кавез поред прозора или на директно сунчево светло.

Симптоми хипертермије или топлотног удара

Ø  Испод птичијег крила нема перјапа ако птица пати од топлотног удара, ово подручје је веома топло на додир.

Ø  Додатни знаци да птице пате од топлотног удараукључују брзе вибрације мишића и кости под грлом, који такође помажу да се птица охлади.

Ø  Ако птица показује симптоме топлотног удара, треба јеодмах охладити нежним прскањем воде или благим трљањем предела испод крила и кљуна хладним сунђером. Након тога оставитептицу да се осуши на хладноми добро проветреном месту.

Додатни савети за власнике других кућних љубимаца

Није потребно само псе, мачке, кунићеи птице заштити од високих температура, већ се морају заштитити и други љубимци као што су заморци, хрчкови, акваријумске рибице и други.

Ø  Не остављајте мале љубимце као што су заморци у металним кавезима који се могу брзо и јако загрејати и запалити кожу.

Ø  Акваријуме никако не остављајте близу прозора јер топлота која пролази кроз стакло може бити опасна.

 

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional