ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОВЕЋАНОМ РИЗИКУ ОД УНОШЕЊА ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И МЕРАМА КОЈЕ СЕ СПРОВОДЕ

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОВЕЋАНОМ РИЗИКУ ОД УНОШЕЊА ЗАРАЗНЕ БОЛЕСТИ АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА НА ТЕРИТОРИЈУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И МЕРАМА КОЈЕ СЕ СПРОВОДЕ

 Надлежни орган за послове ветеринарства и безбедности хране Републике Мађарске, обавештењу Европске Уније и Међународне организације за здравље животиња (ОIE) обавестило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије - Управу за ветерину  о појављивању првог случаја Афричке куге свиња код дивљих свиња у Републици Мађарској.У циљу спречавања уношења узрочника ове болести на подручје Републике Србије, а на основу Закона о ветеринарству и Наредбе о предузимању мера за спречавање уношења заразне болести Афричке куге свиња (Pestis Suum Africana) у Републику Србију, на снази је мера забране увоза и транзита из Републике Мађарске, а у складу са Наредбом о предузимању мера за спречавање уношења заразне болести афричка куга свиња (pestis suum africana) у Републику Србију (Сл. Гласник РС број 40/14)


1) живих домаћих и дивљих свиња;
2) семена, ембриона и оплођених јајних ћелија пореклом од домаћих и дивљих свиња;
3) меса пореклом од домаћих и дивљих свиња;
4) производа од меса пореклом од домаћих и дивљих свиња, осим:
- производа од меса термички третираног у херметички затвореној посуди (конзерве), са постигнутом Фо вредношћу од три или више,
- производа од меса термички третираног на минималној температури од +80° Ц, која се мора постићи у месу и/или свим деловима током обраде производа од меса;
5) кожа пореклом од домаћих и дивљих свиња, осим штављене;
6) споредних производа животињског порекла и добијених споредних производа пореклом од домаћих и дивљих свиња, осим добијених производа који су термички третирани на минималној температури од +80° Ц, која се мора постићи у свим деловима споредних производа током обраде.

У наредном периоду предузимаће се  више законом прописаних мера од којих је тренутно најзначајнија потпуна контрола уношења хране животињског порекла из Републике Мађарске. Наведена мера ће се спроводити у сарадњи Министарства пољопривреде, шумарства И водопривреде – посебно граничне ветеринарске инспекције И ветеринарске инспекције, са Управом царина и Управом граничне полиције.
Ветеринарска инспекција ће у наредном периоду вршити појачан надзор над прометом хране животињског порекла на свим местима на којима се уобичајено обавља промет ове врсте хране. Овим путем скрећемо пажњу потрошачима да не купују храну животињског порекла на местима која нису под сталним надзором ветеринарске инспекције.
Ветеринарске станице И ветеринарски институти ће у сарадњи са ветеринарском инспекцијом, вршити интезиван активан и пасиван надзор фарми свиња како би се подигао ниво превентивних И биосигурносних мера и спречило евентуално уношење вируса афричке куге свиња у популацију домаћих свиња.
Држаоцима свиња скрећемо пажњу да је, у циљу спречавања појаве болести, најважније спречити било какав контакт са дивљим свињама, што се посебно односи на ловце, љубитеље природе и друга лица која посећују ловишта или природу у инфицираним државама.

 

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional