ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОТРЕБИ ПРАЋЕЊА ЕПИЗООТИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ И ИЗВЕШТАВАЊЕ О АФРИЧКОЈ КУГИ СВИЊА

ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОТРЕБИ ПРАЋЕЊА ЕПИЗООТИОЛОШКЕ СИТУАЦИЈЕ И ИЗВЕШТАВАЊЕ О АФРИЧКОЈ КУГИ СВИЊА

Због тренутне ситуације у Европи које се односи на ширење афричке куге свиња, вршиће се континуирано праћење епизоотиолошке ситуације у земљама у окружењу и земљама из којих се врши увоз свиња или хране пореклом од свиња, као и земљама у којима грађани Републике Србије одлазе ради лова, туризма или других разлога. То укључује и редовно праћење информација које објављују Свестка здравствена организација за животиње (ОИЕ), Европска комисија, надлежни органи у земљама, медији, одгајивачке организације, ловачка и друга удружења, као и појачан надзор граничне ветеринарске инспекције на граничним прелазима у складу са датим инструкцијама.

У случају добијања било какве информације о даљем погоршању епизоотиолошке ситуације код домаћих и дивљих свиња у земљама у којима постоје случајеви болести, као и у слободним земљама, без одлагања ће се о томе информисати Управа за ветерину, ветеринарска инспекција, Центар за праћење афричке куге свиња и гранична ветеринарска инспекција.

На основу тачке 2. Наредбе о предузимању мера за спречавање уношења заразне болести Афричке куге свиња (Pestis Suum Africana) у Републику Србију („Службеном гласнику РС”, број 40/14), која гласи: “Забрана увоза и провоза пошиљки из тачке 1. ове наредбе примењује се на пошиљке из држава у којима постоји сумња, односно потврда болести Афричке куге свиња” , када је у питању увоз из земаља које су слободне од афричке куге свиња (не постоје забележени случајеви болести нити сумња на болест), све врсте пошиљака које се увозе на територију Републике Србије које су описане у Наредби, могу да буду подвргнуте ветеринарско - санитарној контроли на граничним прелазима од стране граничне ветеринарске инспекције. Могућност ветеринарско санитарног прегледа од стране граничне ветеринарске инспекције односи се и на пошиљке које потичу из земаља слободних од афричке куге свиња а транзитирају кроз земље у којим постоји сумња или је регистрована афричка куга свиња.

Веома је важно обавештавање грађана који путују у земље у којима постоје случајеви афричке куге свиња, као и дипломатских представништава Републике Србије у тим земљама, о ризицима од уношења вируса ове болести у земљу, посебно у случају боравка у зараженим подручјима, директног или индиректног контакта са дивљим и домаћим свињама или куповине производа пореклом од свиња, нарочито традиционалних производа (пршут, печеница, кобасице, сланина И др.).

Од посебног значаја је и адекватно информисање свих лица која се баве ловом и организацијом ловног туризма у земљама у којима је регистрована афричка куга свиња (ловачка удружења, савези, комора и сл.) како би се спречио одлазак у заражена подручја, избегао контакт са вирусом афричке куге свиња и спречило његово уношење у Републику Србију.

 

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional