ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима СТРУЧЊАЦИ УДРУЖУЈУ СНАГЕ КАКО БИ СПРЕЧИЛИ УЛАЗАК АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊA НА БАЛКАН

СТРУЧЊАЦИ УДРУЖУЈУ СНАГЕ КАКО БИ СПРЕЧИЛИ УЛАЗАК АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊA НА БАЛКАН

Смањење ризика од упада и унапређење мера за брзо откривање и контролу aфричке куге свињa у земљама Балкана главна је тема четвородневне радионице спроведене од стране Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), која је одржана од 18. до 21. фебруара у Београду.
Афричка куга свиња је вирусна хеморагијска болест која убија и до 100 oдсто заражених животиња, како домаћих тако и дивљих свиња. Болест не представља ризик по људско здравље, али има потенцијал да разори руралну економију, угрози доступност хране, као и трговину у погођеним регионима.
Последњих година болест се постепено проширила, а њена појава у Бугарској, Мађарској и Румунији 2019. године представља озбиљну и непосредну претњу Балкану.
"Вирус се може брзо ширити због релативно густе популације дивљих свиња и веома распрострањеног узгоја домаћих свиња у оквиру домаћинстава", рекао је Даниел Белтран-Алкрудо, службеник ФАО-а за здравље животиња.

"Свест, унапређена биосигурност и спремност на реаговање су кључни за превенцију и смањење негативних утицаја болести на руралну економију, постојећи ланац вредности у свињогојству и трговину."
Даниел Белтран-Алкрудо
ФАО службеник за здравље животиња

У том циљу, ФАО спроводи хитни пројекат под називом "Афричка куга свиња у случају ургентних ситуација на Балкану", те је ова радионица први корак у дефинисању стратегија превенције и контроле у региону и договору о кључним питањима контроле граница, свести, биосигурности и другим.
Радионица је окупила међународне стручњаке, као и више од 25 делегата из пет земаља укључених у пројекат - Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Северне Македоније, Црне Горе и Србије – заједно са представницима Хрватске, Мађарске и Румуније. Учесници су представници ветеринарских и шумских управа, као и ловачких удружења и невладиних организација које раде у сектору узгоја свиња. За болест попут афричке куге свиња, координација међу свим овим институцијама је од критичне важности. Међународне агенције као што су Европска агенција за сигурност хране и Светска организација за здравље животиња такође су биле присутне.
„Радионица је изузетно важан форум за размену знања међу стручњацима из различитих области“, рекла је Даниела Манђионе, службеница за политику ФАО-а. "Балкан никада није био изложен Афричкој куги свиња, што значи да Владе, фармери и ловци имају недовољно информација и мало техничког знања о болести."
Као резултат радионице, представници су усвојили план и дефинисали активности за спровођење18- месечног пројекта и прикупили детаљне информације о кључним потешкоћама и изазовима за сваку државу понаособ.

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional