ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима Одржана 79 Генерална Скупштина Светске организације за заштиту здравља животиња (ОIЕ) 22. – 27.5.2011.

Одржана 79 Генерална Скупштина Светске организације за заштиту здравља животиња (ОIЕ) 22. – 27.5.2011.

Ел. пошта Штампа ПДФ

Др. Зоран Мићовић, делегат Републике Србије у ОIЕ заједно са 198 колега и других држава, учествовао је у доношењу резолуције 18/2011 којом се потврђује статус земаља слободних од куге говеда и свечаном проглашењу глобалног искорењивања ове болести, Иначе ОIE је основан 1924 године управо због великог броја епидемија ове болести које су евидентиране у то време. Након више деценија заједничког рада држава и ветеринарских служби, помогнутих стручном и организационом подршком ОIЕ и FАО, остварен је циљ да се куга говеда потпуно искорени у овој години.

Г. Мићовић са сарадницима је обавио низ билатералних разговора са представницима ОIЕ и земаља чланица и истакао следеће: „Поред размене кључних информација, радили смо на усклађивању међународних ветеринарских сертификата са државама са којима остварујемо промет, посебно земљама у региону, чланицама ЕУ и Русијом, Белорусијом и Казахстаном, које су одобриле увоз појединих производа из Србије. Представили смо нашу епизоотиолошку ситуацију, националне програме искорењивања куге свиња и беснила као и друге постигнуте резултате. Велику пажњу привукли су резултати које је Србија постигла у обележавању говеда, оваца, коза и свиња и развоју информационог система. Веома см задовољан ефектима овогодишње Генералне скупштине ОИЕ при чеми смо на доличан начин обележил проглашавање глобалног искорењивања куге говеда.“

Генерална скупштина ОIЕ је разматрала предлоге нових или иновираних стандарда који се односе на област заштите здравља животиња, добробити животиња и безбедности хране при чему су усвојене измене Кодекса ОIЕ за копнене односно водене животиње, између којих и следеће:

  • Нови оквир за службене програме контроле болести слинавка и шап који спроводе земље чланице

  • Укључивање релевантних животињских врста у поједина поглавља Кодекса

  • Ново поглавље о комуникацији.

На основу захтева земаља чланица, делегати су разматрали кључне елементе који се односе на здравље и добробит животиња у смислу будућих измена кодекса, као што су:

  • сва поглавља која се односе на болести пчела,

  • поглавље које се односи на добробит бројлера

  • поглавље о беснилу, посебно сојеви вируса беснила који је одговоран за случајеве беснила код људи у смислу јавног здравља

Поред тога, разматране су информације о кретању 118 болести копнених и водених животиња, при чему је посебан значај дат следећим болестима: слинавка и шап, авијарна инфлуенца беснило и афричка куга свиња.

На Скупштини су обрађене и две техничке теме и то:

  1. Допринос ветеринарских активности за глобалну сигурност хране која потиче од копнених животиња. Студије које је спровео ОIЕ су показале да ветеринари имају централну улогу у свим стратегијама у ланцу производње хране, посебно у производњи, преради, транспорту и дистрибуцији животиња и проивода животињског порекла због чега ова служба представља један од најзначанијих  фактора за безбедност и сигурност хране.

  2. Спровођење глобалне стратегије за контролу слинавке и шап. Због ширења и значаја ове болести, ОIЕ ради на припреми нове стратегије која ће ускоро званично бити представљена.

Делегати су такође поздравили нове твининг пројекте за 38 лабораторија у оквиру програма који је донео ОIЕ, а који има за циљ јачање капацитета ветеринарских лабораторија као и размену компетентности и знања између ОIЕ Референтних лабораторија и Колаборативних центара са националним лабораторијама. Акредитована су нова 3 Колаборативна центра и нових 11 Референтних лабораторија, које су део мреже коју чини 263 институције.

ОIЕ је посебан значај дао континуираном развоју ветеринарских служби у земљама чланицама и њиховој усклађености са стандардима квалитета ове организације. ОIЕ акредитовани независни стручњаци су извршили 102 ПВС мисије као и 37 Gap анализа као и 20 мисија које пружају подршку модернизацији ветеринарске легислативе државама чланицама.

Потписани су и споразуми о сарадњи са појединим међународним институцијама.

На Генерлној скупштини је учествоало око 600 учесника из земаља чланица и међународних организација (FАО, SZО, Светска банка, SТО и др.), регионалних и националних организација.

Посебан значај Скупштини дали су и високе званице, укључујући и председника Парагваја и више министара земаља чланица и лидере међународних организација.

Тагови: Догађаји

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional