ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима Беснило у Србији значајно смањено

Беснило у Србији значајно смањено

Email Штампа PDF

Почиње јесења кампања оралне вакцинације против беснила избацивањем мамака из авиона

БЕСНИЛО У СРБИЈИ ЗНАЧАЈНО СМАЊЕНО

Јесења кампања (plan vakcinacije) оралне вакцинације дивљих животиња против беснила избацивањем 1.610.000 мамака из авиона почиње од понедељка.

Ритам кампање зависиће искључиво од временских услова, а прва избацивања мамака биће обављена у брдско-планинским пределима Србије, саопштено је данас на конференцији за новинаре у Прес центру УНС-а, на којојсу учествовали заменик директора Управе за ветерину Звонимир Рот, заменик Шефа Операција Делегације ЕУ  у Србији Хозе Антонио Гомез и национални координатор пројекта мр.сци.вет. Будимир Плавшић.

Квалитет, безбедност и ефикасност вакцине испитале су  надлежнеслужбе и лабораторије у Србији,као и референтне лабораторије у ЕУ.  Дистрибуција  вакцина врши се из ваздуха из малих летилица, које имају специјалне апарате опремљене ГПС системом и посебно дизајнираним софтвером, па са значајном прецизношћу на сваких 100 м избацују један по један мамак који садржи вакцину.Вакцина се не избацује изнад насељених места, објеката, путеваили водених површина, где се и не очекује присуство лисица и вукова.Од почетка кампање је до сада дистрибуирано око 3 милиона вакцина на читавој територији Србије, током претходне две кампање.

У оквиру кампање у новембруи децембру 2010. године дистрибуирано је 1.400.000 доза на територији целе Србије, док је у мају 2011. године на територији Србије дистрибуирано још 1.600.000 вакцина.

Програми вакцинације се константно надгледају. Тим за надгледање морао је да прође обуку у теренским истраживањима и употреби лабораторијских метода у дијагнозирању беснила. У ту сврху Србија је добила техничку помоћ, лабoраторијску опрему за контролу и праћење резултата вакцинације. Анализа досадашњих података показује да је у првој половини 2011. године забележен знатно мањи број случајева беснила него претходних година, што је доказ да орална вакцинација већ даје позитивне резултате на терену рекао је Звонимир Рот.

Представник Делегације Европске уније у Србији Хозе Антонио Гомез је навео да се кампања реализује у оквиру петогодишњег пројекта Подршка за контролу и искорењивање класичне куге свиња (ККС) и беснила у Србијикоји у оквиру ИПА подршке финансира Делегација Европске уније у Србији,  у сарадњи са Управом за ветерину Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде као кључним носиоцем  пројекта. Европска Унија предвидела је да се слични пројекти спроводе на подручју свих земаља у региону, а  Србија је прва земља која је овај програм започелапрошлог новембра и ЕУ ће финасирати ову камапању у наредних 5 година.  До сад смо донирали 35 милиона евра у пројекте из области пољопривреде и безбедности хране, рекао је Гомез.

Национални координатор пројекта мр. сци. вет. Будимир Плавшић је истакао да  у току првих десет месеци  2011. године забележено је 39 случајева беснила, од чега је 32 случаја било беснило лисица, што је значајно мање у односу на 2010. годину, када је било 104 случаја, односно готово пет пута мање него 2009. када је забележен 181 случај беснила, на осно ву досадашњег мониторинга резултата вакцинације.

Очекује се да ће наставком овог пројекта резултати бити све бољи и водити потпуном искорењивању најпре беснила лисица. На тај начин штити се и популација домаћих животиња, која представља прву линију која може да угрози здравље људи, и спречава зараза самих људи.

Коначан циљ је да се потпуно искорени беснило у Србији, као и да се одржи статус слободан од болести. Континуитет вакцинације у том периоду је врло важан за успех искорењивања беснила.

Министарство пољопривреде и Управа за ветерину на овај начин испуњавају своју мисију у заштити јавног здравља у оквиру глобалног здравственог тренда ЈЕДАН СВЕТ – ЈЕДНО ЗДРАВЉЕ

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional