ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима Орална вакцинација искорењује беснило

Орална вакцинација искорењује беснило

Email Штампа PDF

24.2.2012. Факултет Ветеринарске медицине у Београду

Савремена метода оралне вакцинације дивљих животиња дала је изузетне резултате у борби против беснила у Србији већ након годину и по дана примене, па не чуди да је ова тема изазвала значајну пажњу и на управо завршеном 33. „Семинару иновација знања ветеринара“.

„Програм искорењивања беснила који Управа за ветерину спроводи уз финансијску подршку Европске уније доказао је да смо ми већ део Европе, да наши стручњаци на најефикаснији начин примењују савремене технологије и да ће Србија и по питању искорењивања беснила бити пример у региону“ – рекао је мр.сци.вет Будимир Плавшић, начелник Одељења за здравстену заштиту, добробит и следљивост животиња Управе за ветерину и национални координатор пројекта „Искорењивање класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“.

Овог пролећа обавиће се још једна, пета по реду орална вакцинација, а очекује се да ће по завршетку петогодишњег континуираног примењивања, смртоносна болест – беснило, бити потпуно искорењена.

У досадашњим акцијама оралне вакцинације које се обављају у пролеће и јесен из авиона је избачено по око 1.600.000 мамака. Авиони који избацују вакцине  имају специјалне апарате опремљене ГПС системом и посебно дизајнираним софтвером, па мамкове са вакцином избацују са значајном прецизношћу на сваких 100м у дефинисаним подручјима.

Анализа досадашњих резултата је показала да орална вакцинација већ даје значајне резултате. У току 2011. године забележено је 46 случаја беснила, углавном код лисица, што је значајно мање у односу на 2010. годину, када су регистрована 104 случаја, односно 5 пута мање него 2009. године када је забележен 181 случај беснила.

Очекује се да ће беснило бити искорењено најпре код лисица. На тај начин биће заштићена и популација домаћих животиња, која представља прву линију која може да угрози здравље људи.

Србија је прва земља у региону Западног Балкана која је почела примену овог петогодишњег пројекта и за само годину и по дана од почетка примене постигла запажене резултате. Слични пројекти се спроводе и у осталим земљама Западног Балкана како би се постигло потпуно искорењивање ових болести у читавом региону.

Пројекат „Подршка за контролу и искорењивање класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“ представља и признање стручњацима у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, јер је ово први пројекат у Србији који у оквиру ИПА подршке финансира Европска унија.

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional