ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Schmallenberg вирус

Ел. пошта Штампа ПДФ

Schmallenberg  вирус је први пут откривен  у новембру месецу 2011. године код говеда, на газдинству у месту Schmallenberg, у Немачкој, по коме  је и добио назив. За сада је доказано да овај вирус узрокује болест код говеда, оваца и коза. Поред Немачке, потврђен је  и у Холандији, Белгији, Француској, Италији, Луксембургу, Великој Британији и Шпанији.

Болест се манифестује  неспецифичним клиничким симптомима код одраслих говеда, оваца, коза. Заражени младунци се рађају мртви, углавном са малформацијама, или угињавају после рођења.

За сада није доказано да се болест преноси на људе.  Европски центар за контролу и превенцију болести (ECDC), je спровео прелиминарну процену зоонотског потенцијала Schmallenberg вируса, која указује на то да је мало вероватно да ће нови Ortobunyavirus узроковати болест код људи, али у овом тренутку то није могуће у потпуности искључити.

 

ЕТИОЛОГИЈА

 

Schmallenberg  вирус припада фамилији Bunyaviridae, rodu Ortobunyavirusa  и његов геном указује на то да се ради о вирусу из серогрупе Simbu, која броји око 25 различитих вируса. Ниједан од ових вируса није раније  откривен у Европи, али се појављују у Африци, Азији, Аустралији и Америци. Примарно се преносе путем вектора (инсектима из фамилије Culicoides), што указује на то да је пренос вируса зими ограничен. Хоризонтално преношење са животиње на животињу, или преношење путем меса и других производа животињског порекла није доказано.  Вертикално преношење  очигледно постоји, са појавом угинућа плодова, мртворођености  или угињавања након рођења. Ниједан од вируса из ове серогрупе се не налази на листи болести Светске организације за заштиту здравља животиња (OIE).

Извор: http://www.fli.bund.de

 

Врсте животиња које су пријемчиве на СБВ су: говеда, овце, козе и бизони.

Виремија је јако кратка и траје 4-6 дана након инфекције, чиме је додатно отежана идентификација вируса код одраслих живих животиња.

Вурис је у инфицираном фетусу присутан знатно дуже, што олакшава дијагностику.

Вакцинација за сада не постоји.  За  природни имунитет  је доказано да се код сродних вируса развија изузетно брзо.

 

ЕПИДЕМИОЛОГИЈА

 

У земљама у којима је болест потврђена, као и у суеседним земљама се спроводе епидемиолошка, имунолошка и вирусолошка истраживања, и врши се надзор над здравственим стањем људи који су били у контакту са зараженим животињама. С обзиром да је сезона јагњења и јарења у току, а и због постојања вектора, очекује се појава нових случајева болести у наредном периоду.

Такође, у лабораторијама се ради на развијању нових дијагностичких алата, тако да ће бити могуће спровести праћење блести и ширење вируса уколико дође до појаве нових случајева.

 

СИМПТОМИ И ПАТОМОРФОЛОШКИ НАЛАЗ:

 

Код одраслих преживара се јављају хипертермија, лоша општа кондиција, анорексија, смањења производња млека, побачаји. Опоравак је брз и траје неколико дана, евентуално неколико недеља.

Koд новорођених јединки се јавља атаксија, парализа екстремитета, атрофија мишића, краћа доња вилица, поремећаји у понашању, слепило.

Код побачених фетуса су присутне следеће патоморфолошке промене: arthrogryposis, hydrocephalus, ankylosis, brachygnathia inferior, torticollis, scoliosis.

 

 

 

ДИФЕРЕНЦИЈАЛНА ДИЈАГНОСТИКА

 

  •    Код одраслих јединки:

             - болест плавог језика;

 - слинавка и шап;

 - бовина вирусна дијареја;

 - грозница долине Рифта;

 - херпевирусна инфекција тип 1;

 - токсоинфекција;

  •    Код малформације младунаца:

 - генетски фактори;

 - болест плавог језика;

 - пестивируси;

 - други вируси из серо групе Simbu (Akabana)

 

ЛАБОРАТОРИЈСКА ДИЈАГНОСТИКА

 

Извршена је хитна набавка дијагностикума за ову болест што ће омогућити брзу и поуздану дијагностику у Србији. Узорци за испитивања: крв од одраслих јединки, крв, серум и меконијум од живих младунаца, а од угинулих и мртворођених промењено ткиво мозга, слезина и крв.

Врши се изолација вируса на култури ткива, серолошка испитивања (индиректна имунофлуоресценција, тест неутрализације), PCR.

 

КОНТРОЛНЕ МЕРЕ

 

Државе ЕУ, у којима је болест потврђена, нису увеле забрану промета живих животиња, меса, млека, нити  других производа и полупроизвода животињског порекла.Такође, није уведена забрана промета живих преживара који потичу из заражених подручја, зато што та мера није пригодна у каснијој фази болести,  ако узмемо у обзир информацију о врло кратком периоду виремије код говеда (4-6 дана након инфекције).

До сада се потврђени случајеви сматрају последицом инфекције у летњем периоду (присуство инсеката) што је разлог што није уведена мера забране промета ни на зараженим газдинствима. Али, с обзиром да се очекују нови случајеви болести, због свега раније поменутог, власницима животиња се саветује да пријаве све случајеве малформација новорођених јединки, или било каквих других симптома односно знакова болести.

 

НАДЗОР 

 

У случају побачаја или налаза мртвоређених младунаца, преурањеног партуса, мумификације фетуса, дисфункције или деформације фетуса и  новорођених младунаца, атаксије, парализе екстремитета, атрофије мишића, малформације зглобова, тортиколиса, кифозе, краће доње вилице, поремећаја у понашању и слепила, ОБАВЕЗНА ЈЕ ПРИЈАВА СУМЊЕ на ову болест и узорковање материјала за лабораторијска испитивања у надлежном ветеринарском институту.

 

Корисни линкови:

http://www.oie.int/en/our-scientific-expertise/specific-information-and-recommendations/schmallenberg-virus/

http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/schmallenberg_virus/index_en.htm

http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/doc/241e.pdf

http://www.fli.bund.de/en/startseite/current-news/animal-disease-situation/neworthobunyavirus-

Тагови: Догађаји

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional