ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима Саопштење поводом конференције

Саопштење поводом конференције

Ел. пошта Штампа ПДФ

У Београду, у хотелу Holiday Inn, 27.марта 2012. године се одржава Прва национална конференција о класичној куги свиња и беснила у оквиру  Пројекта „Подршка програму контроле искорењивања класичне куге свиња и беснила у Републици Србији“.

Конференцију отвара г. Душан Петровић, Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде а поздравну реч дају и г. Венсан Дежер, шеф делегације Европске уније у Србији и г. Зоран Мићовић, директор Управе за ветерину Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде.

На конференцији присуствује преко 100 ветеринарских стручњака из земље из најважнијих иституција и служби: Факултета ветеринарске медицине, научних и специјалистичких ветеринарских института, Ветеринарске коморе Србије, Српског ветеринарског друштва, ветеринарских организација и Управе за ветерину са теренском ветеринарском инспекцијом.

„Морам да нагласим да је, када су у питању контрола и искорењивање ових болести, Србија већ усвојила сва неопходна законска акта, која су у потпуности усклађена са прописима Европске уније и да се све што радимо на овом пољу у потпуности поклапа са ЕУ стандардима“, рекао је Душан Петровић, Министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде на отварању конференције, истакавши да је „Србија међу првим земљама у региону која спроводи овакве пројекте због чега велику захвалност дугујемо  Европској унији која нас у томе подржава.“

„Заштита здравља животиња је изузетно важна, јер се тиме штити и здравље људи али и отвара могућност проширења тржишта домаће хране на Европску унију“, рекао је Венсан Дежер, шеф делегације ЕУ у Србији и додао да је „препознајући значај овог пројекта како за Србију тако и за читав регион, ЕУ обезбедила значајна средства из ИПА фондова.“

Зоран Мићовић, директор Управе за ветерину Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, оценио је да су овај, али и други пројекти које спроводи Управа за ветерину имали кључни значај за контролу и искорењивање заразних болести животиња, нагласивши значај едукације и неопходности да се у решавање овог проблема укључи најшира заједница – од грађана до највиших државних органа. 

На конференцији су истакнути резултати спровођења програма искорењавања класичне куге свиња и беснила као и стратешки планови за наредни период.

Број случајева беснила у Србији значајно је мањи у односу на претходне године, захваљујући програму контроле и искорењивања који спроводи Управа за ветерину Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде уз подршку Европске уније. Појава беснила пет пута је мања у односу на 2009. годину. Повољна епизоотиолошка ситуација бележи се и када је у питању класична куга свиња јер је од последњег жаришта, провог од октобра 2007. године, прошло 16 месеци а ради се на стварању услова који би, у наредних неколико година, дозволили  престанак вакцинације против класичне куге свиња.

Када је реч о класичној куги свиња истакнута је важност сталне контроле и искорењивања кроз вакцинацију. Такође, потребно је радити и на побољашању биосигурносних мера које би, постепено, довеле до потпуног престанка вакцинације, што би омогућило извоз живих свиња и свињског меса. На конференцији је представљен и даљи план оралне вакцинације против беснила који подразумева континуирано спровођење на територији целе земље у наредних 5 до 6 година. У припреми је четврта кампања вакцинације, чије отпочињање је планирано за прву недељу априла. Оралне вакцинације се, иначе, спроводе два пута годишње.

Програм контроле и искорењивања класичне куге свиња и беснила дивљих животиња више деценија уназад финансира се из буџета Републике Србије, а од 2010. године обезбеђена је и финансијска подршка из фондова Европске уније.

Тагови: Догађаји

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional