ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима Одржана регионална конференција о искорењивању болести животиња на Западном Балкану

Одржана регионална конференција о искорењивању болести животиња на Западном Балкану

Ел. пошта Штампа ПДФ

Подршка у контроли и искорењивању болести животиња

             Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, бивша Република Југославије Македонија, Црна Гора, Србија и Косово*

IPA Project више држава корисника - Западни Балкан

(EuropeAid/129988/C/SER/MULTI)

     

Београд, 10. октобар 2012. На II Регионалној конференцији одржаној у Београду 8. и 9. oктобра 2012. године у оквиру пројекта Европске Уније „Контрола и искорењивање болести животиња на територији Западног Балкана“, истакнут је значај прекограничне сарадње и координисане контроле и искорењивања болести животиња, а упоређени су и анализирани досадашњи резултати постигнути у искорењивању болести животиња, нарочито беснила и класичне куге свиња, у целом региону. Конференцији су присуствовали високи званичници Европске Комисије, као и представници Министарстава пољопривреде свих земаља Западног Балкана у којима се пројекат спроводи.

 „Србија је међу првим земљама у којима је покренут програм искорењивања болести животиња, од 2010. године. Захваљујући оралној вакцинацији против беснила, која се спроводи два пута годишње, број случајева беснила смањен је за 75% у односу на 2009. годину“, рекао је др. Дејан Крњаић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде и додао: „Координисаним приступом, ветеринарским надозором и контролним мерама између земаља суседа, читав регион има веома велику корист, а наш циљ је да се програм контроле и искорењивања болести настави све док Србија не постане земља слободна од беснила и класичне куге свиња. Идеја о спровођењу оваквог пројекта на подручју Балкана потекла је још 2007. године управо од стране Управе за вететину Републике Србије на састанку директора Управа у Бриселу што је преточено у изузетан оперативни регионални пројекат до сада незабележен, чији је циљ потпуно искорењивање важних заразних болести животиња“

„Будући да се обе болести могу лако пренети из једне земље у другу, Европска Унија финансира искорењивање болести у свим земљама у региону. ЕУ је Србији до сада за те потребе одобрила финансијску подршку од 12,5 милиона евра, а помоћ обухвата набавку и дистрибуцију вакцина, као и набавку опреме за надзор и мониторинг болести животиња“, истакао је Ендру Хеди, саветник Шефа Делегације ЕУ у Србији, додајући да: „Предвиђена вредност помоћи за програм контроле и искорењивања болести животиња коју ЕУ додељује Србији из ИПА фондова до 2015. године износи око 20 милиона евра. Србија je у протеклим годинама у области пољопривреде направила значајан напредак и ЕУ ће наставити да помаже сектору пољопривреде.

Пројекат подршке контроли и искорењивању болести животиња, посебно беснила и класичне куге свиња, у земљама Западног Балкана, који финансира Европска унија, има за циљ да пружи додатну подршку за побољшање регионалне сарадње, како би се олакшало усклађивање и координација активности усмерених на контролу и искорењивање болести на регионалном нивоу. Европска комисија активно подржава планове за приступање земаља Западног Балкана Европској Унији, а путем Инструмената за претприступну помоћ (ИПА) земљама у процесу придруживања пружа финансијску подршку, која има за циљ јачање институционалних капацитета и међуграничне сарадње, економски и друштвени развој, као и развој руралног подручја.

Пројекат се спроводи у Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, бившој Југословенској Републици Македонији, Црној Гори, Србији и на Косову*.

Више информација на: www.ipawb-csf-rabies.eu

*Овај назив је без прејудицирања статуса и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 и мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова.

Тагови: Догађаји

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional