ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна Вести Вести о догађајима Обавештење о почетку седме кампање оралне вакцинације лисица и других дивљих месоједа против беснила

Обавештење о почетку седме кампање оралне вакцинације лисица и других дивљих месоједа против беснила

Ел. пошта Штампа ПДФ

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину обавештавају јавност да су испуњени сви предуслови да се започне седма кампања оралне вакцинације лисица и других дивљих животиња против беснила у Републици Србији. Вакцинација ће започети 12.10.2013. године.

Вакцинација ће се спроводити избацивањем вакцина у облику оралних мамака из авиона на подручју целе земље, осим у насељеним местима, на воденим површинама и великим саобраћајницама. Средства за спровођење вакцинације обезбеђена су из предприступних фондова ЕУ (ИПА) као и у претходним годинама.

Делегација ЕУ у Србији, спровела је јавну набавку вакцине заједно са услугом спровођења вакцинације и склопила уговор са компанијом „ИДТ Биологика“ из Немачке која је, са својим локалним партнеррима, одговорна за дистрибуцију вакцине. У току припремних активности, произвођач је обезбедио све потребне дозволе и одобрења за дистрибуцију вакцине из ваздуха од надлежних органа у Републици Србији (Сертификат анализе за вакцину Fuchsoralиздат од стране Агенције за лекове и медицинска средства Србије и Потврда о оспособљености за пружање услуга из ваздуха за предузеће ЈАТ ПривреднаАвијација, издата од стране Директората цивилног ваздухопловста РС).

У току седме кампање вакцинације планирано је да се у октобру и почетком новембра 2013. године дистрибуира 1.610.000 мамака вакцине, на територији целе земље, и да се по посебном плану дистрибуира 9.000 мамака у приградским општинама у околини Београда, због специфичности терена и тешкоћа да се авионима дистрибуира вакцина.

Прва кампања оралне вакцинације лисица и других месоједа против беснила реализована је у новембру 2010.годинедистрибуцијом 1.400.000 дозавакцине. Друга кампања спроведена је у мају 2011.године, трећа у новембру/децембру 2011.године, четврта у мају/јуну 2012. године, пета у новембру/децембру 2012.године и шеста у мају /јуну 2013.године дистрибуцијом 1.610.000 мамака по кампањи. Током прве четири кампање дистрибуирана је вакцина „Lysvulpen“ произведена у компанији Биовета у Републици Чешкој.

Вакцинација се спроводи и у другим државама у региону при чему је Србија земља у којој је програм почео да се спроводи пре других држава и без икаквог прекида. Укупан број случајева беснила у нашој земљи је значајно смањен увођењем оралне вакцинације дивљих животиња.

Ефекти оралне вакцинације од почетка спровођења су очигледни и огледају се у сигнификантном смањењу броја случајева беснила код дивљих животиња и поред вишеструког повећања броја испитивања:

Година
Број позитивних случајева
2013
(до 04/10/2013)
4
(од тога из мониторинга 2)
2012
19
(од тога из мониторинга 8)
2011
46
2010
104
2009
181

Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, обезбедила је мрежу за стручну подршка и пружање информација у току спровођења кампање кроз научне и специјалистичке ветеринарске институте, ветеринарску инспекцију и ветеринарске станице и амбуланте као и низ писаних (брошуре и сл.) и видео материјала о беснилу (филм за општу јавност, филм за стручну јавност, филм за децу) и мерама контроле ове болести које спроводи Министарство пољопривреде, Управа за ветерину уз подршку ЕУ. Више података је доступно на интернет страницама Управе за ветерину посвећене програму искорењивања беснила:

http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/besnilo/

Оквирни план вакцинације (зависи од временских услова и других фактора и одобрава се на дневном нивоу):

Планирани период вакцинације
 
12.10.2013. – 13.10.2013.
 
Аеродром
 
Вршац
Тип авиона
 
Цессна
Општине
 
Алибунар, Бела Црква, Вршац, Ковачица, Ковин, Опово, Пландиште, Панчево
Планирани период вакцинације
 
14.10.2013. - 28.10.2013.
Аеродром
 
Трстеник
Тип авиона
 
Цессна
Општине
 
Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Врање, Врањска Бања, Прешево, Трговиште, Бојник, Власотинце, Лебане, Лесковац, Медвеђа, Црна Трава, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Прокупље, Бела Паланка, Бабушница, Димитровград, Пирот, Алексинац, Дољевац, Мерошина, Ниш, Ражањ, Сврљиг, Гаџин Хан, Александровац, Брус, Варварин, Крушевац, Трстеник, Ћићевац, Врањска Бања, Краљево, Нови Пазар, Рашка, Тутин, Горњи Милановац, Ивањица, Лучани, Чачак, Ариље, Бајина Башта, Косјерић, Нова Варош, Пожега, Прибој, Пријепоље, Сјеница, Ужице, Чајетина, Бољевац, Зајечар, Књажевац, Сокобања, Јагодина, Параћин, Рековац, Ћуприја, Крагујевац, Бор, Неготин
 
Планирани период вакцинације
 
29.10.2013. – 09.11.2013.
 
Аеродром
 
Смедерево
Тип авиона
 
Цессна
Општине
 
Деспотовац, Свилајинац, Аранђеловац, Баточина, Лапово, Рача, Топола, Кладово, Мајданпек, Велико Градиште, Голубац, Жабари, Жагубица, Кучево, Мало Црниће, Петровац на Млави, Пожаревац, Костолац, Велика Плана, Смедерево, Смедеревска Паланка, Ваљево, Лајковац, Љиг, Мионица, Осечина, Уб, Богатић, Владимирци, Коцељева, Крупањ, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Шабац, Вождовац, Гроцка, Звездара, Раковица, Чукарица, Алибунар, Бела Црква, Вршац, Ковачица, Ковин, Опово, Пландиште, Панчево, Пећинци, Сремска Митровица
 
Планирани период вакцинације
 
29.10.2013. – 09.11.2013.
 
Аеродром
 
Смедерево
Тип авиона
 
Хеликоптер
Општине
 
Београд
 
Планирани период вакцинације
 
10.11.2013. – 15.11.2013.
 
Аеродром
 
Зрењанин
Тип авиона
 
Цессна
Општине
 
Житиште, Зрењанин, Нова Црња, Нови Бечеј, Сечањ, Ада, Кањижа, Кикинда, Нови Кнежевац, Сента, Чока, Инђија, Ириг, Рума, Стара Пазова, Шид, Бач, Бачка Паланка, Бачки Петровац, Беочин, Бечеј, Врбас, Жабаљ, Нови Сад, Петроварадин, Сремски Карловци,Србобран, Тител, Темерин, Бачка Топола, Мали Иђош, Суботица, Апатин, Кула, Оџаци, Сомбор
 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional