ПРЕСТАНАК РЕСТРИКТИВНИХ МЕРА У СКЛАДУ СА РЕШЕЊЕМ О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАРАЖЕНИХ И УГРОЖЕНИХ ПОДРУЧИЈА ОД АКС


Управа за Ветерину је узимајући у обзир резултате надзора и дијагностичког испитивања на целој територији државе, као и спроведене мере и резултате надзора и дијагностичког испитивања свиња у зараженим и угроженим подручјима, а у складу са националним и европским прописима, донела решења о престанку спровођења рестриктивних мера у подручjима проглашеним зараженим и угроженим од заразне болести афричка куга свиња у општини Младеновац,Смедеревска Паланка и Житиште, чиме су раније донета предметна решења укинута на целокупној територији Републике Србије примењиваће се мере континуираног надзора на АКС код домаћих и дивљих свиња.

Решења о престанку примене рестриктивних мера можете преузети у делу Афричка куга свиња-Актуелне информације.                                                              

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА (ККС) У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ


  Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину, донела је одлуку за престанак вакцинације свиња против Класичне куге свиња.

Одлука ступа на снагу од  дана 15. 12. 2019. Године.

Након вишегодишње примене имунопрофилактичке мере здравствене заштите популације свиња, односно, вакцинације свиња против Класичне куге свиња у Републици Србији, Управа за ветерину донела је одлуку о престанку вакцинације на основу анализе ризика стручне јавности , процене ефеката вакцинације, спроведених мониторинга циркулације вируса у популацији домаћих и дивљих свиња и Препорука Европске комисије за праћење здравља животиња.
Одлука ће повећати капацитете индустрије за прераду меса и релаксирати услове за извоз свињског меса и производа од свињског меса на тржиште земаља чланица  Европске Уније.
Управа за ветерину донела је Правилник о изменама и допуни Правилника о утврђивању  мера за рано откривање, дијагностику, спречавање ширења, сузбијање и искорењивање заразне болести класичне куге свиња, као и начину њиховог спровођења (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019) и Правилник о изменама Правилника о утврђивању Програма мера здравствене заштите животиња за 2019.годину (“Сл. гласник РС”, бр. 87/2019), на основу којих ће се одлука спровести.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

ПОЈАВА АФРИЧКЕ КУГЕ СВИЊА


Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде,Управа за Ветерину проглашава зараженим подручијем од заразне болести афричке куге свиња, насељена места Велика Крсна и Рабровац општина Младеновац на територији града Београда,насељено место Кусадак општина Смедеревска Паланка у Подунавском управном округу.
Решења о проглашењу зараженог подручија и угроженог подручија као и ловишта (подручија високог ризика) од заразне болести Афричке куге свиња могу се преузети овде.  

Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит


Правилник о условима за пошиљке за које није потребно решење за увоз и транзит („Службени гласник РС“,  број: 39/2019 објављен 6. јуна 2019. године) може се преузети овде.

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна TRACES - СИСТЕМ ЕЛЕКТРОНСКОГ ПРАЋЕЊА ПОШИЉАКА

TRACES

(trade control and expert system)

 

Поступак електронског праћења свих пошиљака приликом увоза/ провоза/ извоза у/преко/из РС у/преко/из ЕУ (TRACES - Систем контроле промета пошиљака) који се врши у складу са Приручником Европске Комисије.

TRACES обухвата: сертификацију и мониторинг пошиљака животиња у промет између земаља чланица ЕУ; сертификацију и мониторинг пошиљака животиња и производа животињског порекла у промет између трећих и земаља чланица ЕУ; издавање сертификата од стране трећих земаља;

Апликацији TRACES-а се приступа преко интернет странице. Апликацији може приступити:

  • Овлашћени државни администратор (овлашћење му додељује особа одговорна за TRACES у Бриселу);

  • Централни надлежни орган који надгледа цео процес TRACES-а, али који нема овлашћење да учествује у процесу сертификације (овлашћује га државни администратор);

  • Локални надлежни орган (надлежни ветеринарски инспектор) који врши поступке електронског издавања сертификата и проверу података приликом извоза које уносе економски оператери у ЕУ извозно одобреним објектима (овлашћује га државни администратор);

  • Економски оператер у ЕУ извозно одобреном објекту (овлашћује га локални надлежни орган);

  • Код контроле увоза/ провоза пошиљака са територије ЕУ, овлашћени су за контролу и уношење ЗВУД-ова  гранични ветеринарски инспектори (овлашћује га државни администратор);

  • Особе одговорне за пошиљку у РС су шпедиције које овлашћује ГВИ;

Након  само две обуке одржане у Републици Србији, Управа за ветерину МПТШВ Републике Србије  je успешно почела да примењује TRACES систем.

Од почетка 2012. године до данас је одржано укупно  12 обука. Од тога 9 обука је одржано у ЕУ извозно одобреним објектима (SQUADRA, KOTEKS VISCOFAN, YUHOR, FARMINA PET FOODS, NESTLE ICE CREAM, DAFAR, LEBOX LEDER, STOKOIMPEKS), у којима су отворени оперативни налози за рад у TRACES систему за надлежне ветеринарске инспекторе и економске оператере у објектима и током којих је обучено укупно 29 економских оператера и 47 надлежних ветеринарских инспектора.

Такође је Управа за ветерину МПТШВ РС одржала обуке везано за TRACES систем и граничним ветеринарским инспекторима и то укупно 3 обуке (ГВИ Хоргош, ГВИ Батровци, ГВИ Ватин), током којих је обучено укупно 13 граничних ветеринарских инспектора. Обучени ветеринарски инспектори и економски оператери у ЕУ извозно одобреним објектима успешно уносе пошиљке у TRACES систем, као и гранични ветеринарски инспектори који су успешно савладали уношење ЗВУД-ова (заједничких ветеринарских улазних докумената) у TRACES систем.

Обавештење за субјекте у пословању храном и храном за животиње
Инструкција о начину издавања међународних ветеринарских потврда (сертификата) за извоз пошиљака у земље европске уније у систему електронске сертификације (TRACES)
Измена инструкције о начину издавања међународних ветеринарских потврда (сертификата) за извоз пошиљака у земље европске уније у систему електронске сертификације (TRACES)

 

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional