Produžena primena Pravilnika o izmeni pravilnika o maksimalno dozvolјenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilјa u hrani i hrani za životinje


Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavlјivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjuje se do 5. oktobra 2016. godine. Tekst Pravilnika možete preuzeti ovde.

Prаvilnik о utvrđivаnju Prоgrаmа mеrа zdrаvstvеnе zаštitе živоtinjа zа 2016. gоdinu


Dana 9.marta 2016. godine u Službenom glasniku RS“, broj 25/16 objavlјen je Pravilnik o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2016. godinu. Kompletan tekst Pravilnika može se preuzeti ovde.

Novi Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa


Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine donelo je novi Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa (“Sl. glasnik RS”, br. 94/2015) koji možete preuzeti ovde.

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Javni poziv za upis u registar ovlašćenih obeleživača


Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine objavlјuje javni poziv za upis u Registar ovlašćenih obeleživača. Opširnije...

Odluka o visini troškova za obeležavanje i evidenciju životinja


Odluku o visini troškova za obeležavanje i evidenciju životinja ("Sl. glasnik RS", br. 115/14) možete preuzeti ovde.

Novi Pravilnik o načinu obeležavanja i registracije goveda


Objavlјen je Pravilnik o načinu obeležavanja i registracije goveda, kao i o službenoj kontroli obeležavanja i registracije goveda, "Sl. glasnik RS", br. 102/14 koji možete preuzeti ovde.

Obeležavanje, registracija i praćenje kretanja goveda - Najčešće postavlјana pitanja


Uprava za veterinu je pripremila odgovore na najčešće postavlјana pitanja iz oblasti Obeležavanja, registracije i praćenja kretanja goveda koje možete pogledati i preuzeti OVDE.

IMENOVANJE VRŠIOCA DUŽNOSTI DIREKTORA UPRAVE ZA VETERINU

Nenad Petrović postavlјen je za vršioca dužnosti direktora Uprave za veterinu u Ministarstvu polјoprivrede i zaštite životne sredine, Rešenjem Vlade Republike Srbije 24 broj: 119-5743/2016 od 24.06.2016. godine.

 

POČETAK VAKCINACIJE GOVEDA PROTIV BOLESTI NODULARNOG DERMATITISA

Uprava za veterinu, započela je, hitnu, preventivnu vakcinaciju goveda protiv Nodularnog Dermatitisa u Pčinjskom i Jablaničkom upravnom okrugu-ZONA A. Vakcinacija se sprovodi po Programu koji je usvojen od strane Nacionalnog kriznog centra, sa 50 000 doza homologne vakcine, koja je donirana od strane Evropske Unije.  Vakcina je skladištena u Veterinarskom Specijalističkom Institutu Niš, odakle se distribuira svim izvršiocima poslova po Programu mera zdravstvene zaštite životinja na teritoriji Pčinjskog i Jablaničkog okruga. Svi podaci sa terena za vakcinisane životinje, unose se  u specifični softverski modul u Centralnoj bazi podataka. Regionalni centri za prećenje kretanja bolesti Nodularni dermatitis, redovno iveštavaju Upravu za veterinu o svim aktivnostima vezanim za sprovođenje vakcinacije.

Nadležni veterinarski inspektori, prate sprovođenje vakcinacije, plan vakcinacije, skladištenje, transport i rukovanje vakcinom.

 

PROGLAŠENJE OPŠTINE MEDVEĐA ZARAŽENIM I PROGLAŠENJE PODRUČJA JABLANIČKOG UPRAVNOG OKRUGA UGROŽENIM OD ZARAZNE BOLESTI NODULARNI DERMATITIS - DERMATITIS NODOSA – LUMPY SKIN DISEASE (LSD)

Dana 16.juna 2016.godine, Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine, Uprava za veterinu proglasila je teritoriju opštine Medveđa zaraženim područjem, a teritoriju Jablaničkog upravnog okruga ugroženim područjem od zarazne bolesti nodularni dermatitis - Dermatitis nodosa – Lumpy skin disease (LSD).

Na osnovu Rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područija, Uprava za veterinu započela je sa sprovođenjem svih mera koje su neophodne za sprečavanje širenja, suzbijanja i iskorenjivanje bolesti nodularni dermatitis - Dermatitis nodosa – Lumpy skin disease (LSD) prema odredbama Zakona o veterinarstvu („Sl.glasnik SR“, br. 91/2005, 30/2010, 93/2012)i preporukama Međunarodnih organizacija (OIE-World Organization for Animal Health i European Food Safety Authority(EFSA).

 

PROGLAŠENJE PODRUČJA ZARAŽENOG I UGROŽENOG OD ZARAZNE BOLESTI NODULARNI DERMATITIS - DERMATITIS NODOSA – LUMPY SKIN DISEASE (LSD)

Dana 7. juna 2016. godine, Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine, Uprava za veterinu proglasila je teritoriju Opštine Bujanovac zaraženim područjem, a teritoriju Pčinjskog upravnog okruga ugroženim područjem od zarazne bolesti nodularni dermatitis - Dermatitis nodosa – Lumpy skin disease (LSD).

Na osnovu Rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područja, Uprava za veterinu započela je sa sprovođenjem svih mera koje su neophodne za sprečavanje širenja, suzbijanja i iskorenjivanje bolesti nodularni dermatitis - Dermatitis nodosa – Lumpy skin disease (LSD) prema odredbama Zakona o veterinarstvu („Sl.glasnik SR“, br. 91/2005, 30/2010, 93/2012)i preporukama Međunarodnih organizacija (OIE-World Organization for Animal Health, i European Food Safety Authority (EFSA).

 

VETERINARSKA INSPEKCIJA SPREČILA NELEGALAN PROMET GOVEDA PREMA KOSOVU I METOHIJI

Veterinarska inspekcija Raškog Upravnog Okruga je po pozivu policije sa ZTP Brnjak izvršla uviđaj nad vozilima I.D. i G.Z. koji su vršili transport goveda prema KiM.

Tom prilikom je utvrđeno da se u 3 vozila nalazi ukupno 42 goveda različitih starosnih kategorija, među kojima se nalaze životinje bez propisane dokumentacije, životinje za koje prateća dokumentacija ne odgovara stvarnom stanju, kao i neobeležene životinje (nepoznatog porekla i zdravstvenog statusa).

O pokušaju nelegalne trgovine je odmah obavešten dežurni tužilac u Novom Pazaru, kao i inspekcija za privredni kriminal PU Novi Pazar, koja je preduzela mere iz okvira svojih nadležnosti.

Sve životinje su u pratnji policije upućene u karantinski objekat u Kraljevu, gde će se izvršiti provera zdravstvenog statusa.

Zbog obavljanja prometa životinja bez propisane dokumentacije je protiv I.D. i G.Z. pokrenut postupak pred nadležnim sudom.

 

OBAVEŠTENJE O POČETKU 12. KAMPANJE ORALNE VAKCINACIJE LISICA I DRUGIH DIVLJIH MESOJEDA PROTIV BESNILA, PROLEĆE 2016. GODINE

Od 28.05.2016. godine, Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životine sredine uz podršku Delegacije EU u Srbiji započinje 12. kampanju oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih mesojeda protiv besnila u Republici Srbiji.

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku oralnih mamaka iz aviona na području cele zemlјe, osim u naselјenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije, a u zavisnosti od vremenskih uslova. U toku 12. kampanje vakcinacije planirano je da se u toku maja i juna 2016. godine distribuira 1.650.000 mamaka vakcine, na teritoriji cele zemlјe, i da se po posebnom planu distribuira 21.000 mamaka u prigradskim opštinama u okolini Beograda.

Opširnije...
 

''BUDI NJEGOV/NJEN HEROJ'' - Kampanja jačanja svesti o kontroli populacije napuštenih životinja

Uprava za veterinu, u saradnji sa Svetskom organizacijom za zaštitu zdravlјa životinja (OIE) I veterinarskim službama na Balkanu, započinje kampanju jačanja svesti o kontroli populacije napuštenih životinja.

Kampanja je organizovana kao deo šireg projekta posvećenog unapređenju dobrobiti u Evropi, koju je pokrenula organizacija OIE, uz podršku 53 evropske države i Evropske unije, a kojim rukovodi Upravna grupa za Dobrobit životinja u Evropi, čiji je Srbija član.

Opširnije...
 

Javne nabavke

Bitne informacije

informator_o_radu

Bitne informacije

Previous Sledeća

Strucni ispit

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional