Novi Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa


Ministarstvo polјoprivrede izaštite životne sredine donelo je novi Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa (“Sl. glasnik RS”, br. 94/2015) koji možete preuzeti ovde.

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Prаvilnik о utvrđivаnju Prоgrаmа mеrа zdrаvstvеnе zаštitе živоtinjа zа 2015. gоdinu


Оbјаvlјеn је Prаvilnik о utvrđivаnju Prоgrаmа mеrа zdrаvstvеnе zаštitе živоtinjа zа 2015. gоdinu kојi mоžеtе prеuzеti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Javni poziv za upis u registar ovlašćenih obeleživača


Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine objavlјuje javni poziv za upis u Registar ovlašćenih obeleživača. Opširnije...

Odluka o visini troškova za obeležavanje i evidenciju životinja


Odluku o visini troškova za obeležavanje i evidenciju životinja ("Sl. glasnik RS", br. 115/14) možete preuzeti ovde.

Novi Pravilnik o načinu obeležavanja i registracije goveda


Objavlјen je Pravilnik o načinu obeležavanja i registracije goveda, kao i o službenoj kontroli obeležavanja i registracije goveda, "Sl. glasnik RS", br. 102/14 koji možete preuzeti ovde.

Obeležavanje, registracija i praćenje kretanja goveda - Najčešće postavlјana pitanja


Uprava za veterinu je pripremila odgovore na najčešće postavlјana pitanja iz oblasti Obeležavanja, registracije i praćenja kretanja goveda koje možete pogledati i preuzeti OVDE.

Kako rukovati hranom na letnjim temperaturama?


  1. ODRŽAVAJ ČISTOĆU SVEGA ŠTO DOLAZI U KONTAKT SA HRANOM! Obavezno dobro operi ruke pre rukovanja hranom, a često i u toku pripreme Obavezno dobro operi ruke posle upotrebe toaleta! Dobro operi sve površine i pribor korišćene za pripremu hrane! Zaštiti prostor i hranu od insekata, glodara i životinja! ZAŠTO? Iako mnogi mikroorganizmi (bakterije, virusi) ne izazivaju bolest, opasni mikroorganizmi su široko rasprostranjeni u zemljištu, vodi, životinjama i ljudima. Ovi mikroorganizmi se nalaze na rukama, krpama za brisanje, priboru, a posebno na daskama za sečenje, pa svakim kontaktom mogu da se prenesu na namirnicu i izazovu trovanje hranom! 2. UVEK ODVAJAJ PRESNE/SIROVE NAMIRNICE OD KUVANE HRANE! Uvek odvajaj sirovo meso (živinsko, goveđe, svinjsko, riba) od ostale hrane! Koristi poseban pribor i uređaje (noževi, seckalice, daska za sečenje ili pripremu sirove hrane! Čuvaj hranu u posudama da izbegneš kontakt sirove i pripremljene hrane! ZAŠTO? Sirova hrana, posebno meso i sokovi mesa, mogu da sadrže opasne mikroorganizme koji mogu da se prenesu na ostalu hranu za vreme njene pripreme i čuvanja! NAMIRNICE DOBRO PERI – POSEBNO AKO SE JEDU SIROVE/SVEŽE! ZA PRANJE I PRIPREMU HRANE, UVEK KORISTI VODU ZA PIĆE! NE KUPUJ NAMIRNICE NEPOZNATOG POREKLA! KUPUJ SVEŽE I NEOŠTEĆENE NAMIRNICE! KUPUJ PRETHODNO OBRAĐENU HRANU – NPR. PASTERIZOVANO MLEKO! KUPUJ NAMIRNICE U OBJEKTIMA REGISTROVANIM ZA PROMET HRANE (PRODAVNICE, PIJACE)! KUPUJ DEKLARISANU/OBELEŽENU HRANU! ČITAJ PODATKE SA PAKOVANJA PROIZVODA – IME PROIZVOĐAČA, ROK UPOTREBE, TEMPERATURU ČUVANJA I UPUTSTVA PROIZVOĐAČA! POTROŠI HRANU U ROKU UPOTREBE – NE UZIMAJ HRANU SA ISTEKLIM ROKOM UPOTREBE! NAČETO PAKOVANJE HRANE – POTROŠI ŠTO PRE! HRANU KOJA TREBA DA SE DRŽI NA TEMPERATURAMA FRIŽIDERA - DRŽI KRATKO NA SOBNOJ TEMPERATURI! HRANA NE TREBA DA STOJI NA SVETLIM I TOPLIM MESTIMA! ZAŠTO? Sirove namirnice, uključujući vodu i led, mogu da budu zagađene opasnim mikroorganizmima i hemijskim jedinjenjima. Opasna hemijska jedinjenja mogu da se formiraju u oštećenoj i plesnivoj hrani. Pažljiv izbor sirovih namirnica i jednostavni postupci pranja i ljuštenja – smanjuju rizik od trovanja hranom! 3. UVEK DOBRO KUVAJ - PECI - PRŽI Potpunoskuvaj hranu - posebno meso, jaja, ribu i morske plodove! Tečnu hranu uvek kuvaj/zagrevaj tako da vri/ključa – da se osigura da je u svakom delu postignuto najmanje 70°C. Sok skuvanog mesa treba da je bistar – ne ružičast Ako je moguće - koristi termometar! Skuvanu hranu ponovo zagrevaj kao da je kuvaš! ZAŠTO? Dobro kuvanje uništava skoro sve mikroorganizme. Priprema hrane iznad  70°C omogućava bezbednu ishranu. Hrana koja zahteva posebnu pažnju: mleveno meso, rolovano meso, meso sa kostima, ceo trup živine! 4. PAZI NA TEMPERATURE! DRŽI HRANU NA BEZBEDNIM TEMPERATURAMA – SVE ŠTO SE LAKO KVARI - NA TEMPERATURAMA FRIŽIDERA, A ZA DUŽE ČUVANJE – U ZAMRZIVAČU! SMRZNUTU HRANU ODMRZAVAJ U FRIŽIDERU ILI ODMAH KUVAJ – NE ODMRZAVAJ HRANU NA SOBNOJ TEMPERATURI! ODMRZNUTU HRANU PRIPREMI I UTROŠI – NE ZAMRZAVAJ PONOVO! ZAGREVAJ KOLIČINU HRANE KOJA ĆE SE UTROŠITI ZA JEDAN OBROK! PREOSTALU SKUVANU I ZAGREJANU HRANU HLADI ŠTO PRE I DRŽI NA TEMPERATURAMA FRIŽIDERA DO SLEDEĆE UPOTREBE! NE OSTAVLJAJ KUVANU HRANU DUŽE OD 2 SATA NA SOBNOJ TEMPERATURI! SVU KUVANU I KVARLJIVU HRANU DRŽI U FRIŽIDERU (DO 5°C)! HRANU NE ČUVAJ DUGO – ČAK I U FRIŽIDERU! AKO SE SLUŽI U DUŽEM VREMENU, ZAGREJANU HRANU DRŽI IZNAD 60OC!HRANU KOJA TREBA DA SE DRŽI NA TEMPERATURAMA FRIŽIDERA - DRŽI KRATKO NA SOBNOJ TEMPERATURI! HRANA NE TREBA DA STOJI NA SVETLIM I TOPLIM MESTIMA! KAD POĐEŠ NA PUT – HRANU UPAKUJ I ZAŠTITI OD SUNCA I TOPLOTE! ZAŠTO? Mikroorganizmi se umnožavaju veoma brzo, ako se hrana drži na sobnoj temperaturi. Dražanjem hrane na temperatrurama ispod 5°C  i iznad 60°C, rast/umnožavanje mikroorganizama se usporava ili zaustavlja. Neki mikroorganizmi rastu i na temperaturama ispod.

EDUKATIVNI I INFORMATIVNI MATERIJAL ZA ODGAJIVAČE, VETERINARE I ŠIRU JAVNOST

Tokom realizacije dvogodišnjeg projekta “Izgradnja kapaciteta za razvoj nacionalnog kompenzacionog fonda za suzbijanje zaraznih bolesti životinja i druge usluge“, čiji je cilј jačanje kapaciteta Uprave za veterinu Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine i veterinarske službe Srbije u oblasti zaštite zdravlјa životinja, javnog zdravlјa, bezbednosti hrane i dobrobiti životinja, pripremlјeni su i publikovani edukativni i informativni materijali.

Uz podršku domaćih i stranih stručnjaka, Uprava za veterinu je usklađivala domaće propise sa regulativama i standardima EU i principima OIE u oblasti zaštite zdravlјa životinja, javnog zdravlјa, bezbednosti hrane i dobrobiti životinja. Kao rezultat intenzivnog rada sačinjeno je sedam strateških dokumenata.

Opširnije...
 

SPREČEN NELEGALAN PROMET ŽIVINSKOG MESA SA KiM

03.02.2016. godine po prijavi patrole policije iz Tutina, veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine su izvršili službenu kontrolu prometa hrane životinjskog porekla u blizini administrativnog prelaza sa KiM i tom prilikom su u vozilu koje se kretalo iz pravca KiM prema Tutinu zatekli 225 kg. duboko smrznutog pilećeg mesa bez podataka o poreklu.

Pileće meso (bataci) su bili zapakovani u 15 paketa-tabli po 15 kilograma i nisu posedovali nikakav dokaz o poreklu i zdravstvenoj ispravnosti, niti deklaraciju na srpskom jeziku.

Sve zatečene količine su proglašene neupotrebljivim za javnu potrošnju i poslate na neškodljivo uklanjanje u ovlašćenu organizaciju.

 

KONTROLA BEZBEDNOSTI HRANE U TC KOPAONIK

28.01.2016. godine, veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine su izvršili akcijsku kontrolu prometa / bezbednosti hrane životinjskog porekla na turističkom centru Kopaonik.

Izvršena je službena kontrola 14 subjekata u poslovanju hranom, od kojih su u 7 su utvrđene nepravilnosti zbog čega će biti podnete prijave prekršajnom sudu.

Iz prometa je povučeno 190 kg. neispravnog mesa i proizvoda od mesa (istekao rok trajanja, bez dokaza o poreklu) i 7,5 kg. sira (bez dokaza o poreklu).

Neispravne namirnice su predate na neškodljivo uklanjanje ovlašćenoj organizaciji.

 

OBAVEŠTENJE O POČETKU JEDANAESTE KAMPANJE ORALNE VAKCINACIJE LISICA I DRUGIH DIVLjIH MESOJEDA PROTIV BESNILA, JESEN 2015. GODINE

Od 16.12.2015. godine, Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životine sredine uz podršku Ministarstva finansija RS i Delegacije EU u Srbiji započinje 11. kampanju oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih mesojeda protiv besnila u Republici Srbiji.

Vakcinacija će se sprovoditi izbacivanjem vakcina u obliku mamaka iz aviona na području cele zemlјe, osim u naselјenim mestima, na vodenim površinama i velikim saobraćajnicama, prema usvojenom planu vakcinacije, a u zavisnosti od vremenskih uslova. U toku jedanaeste kampanje vakcinacije planirano je da se u toku decembra meseca 2015. godine distribuira 1.671.000 mamaka vakcine, na teritoriji cele zemlјe, a da se po posebnom planu distribuira 21.000 mamaka u zoni visokog rizika i u prigradskim opštinama u okolini Beograda.

Opširnije...
 

EKONOMSKI RAZVOJ I JAČANJE KONKURENTNOSTI STOČARSKE INDUSTRIJE DIREKTNO ZAVISE OD ZDRAVSTVENOG STATUSA DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Pozitivni ekonomski efekti u prometu svinja i proizvoda od svinjskog mesa u direktnoj su vezi sa dobijanjem statusa zemlјe slobodne od klasične kuge svinja i uspostavlјanjem održivog mehanizma nadoknade štete u slučaju pojave zaraznih bolesti životinja. Ovo je jedan od zaklјučaka Nacionalne konferencije koju je danas 8. decembra 2015. godine, organizovala Uprava za veterinu Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji.

Opširnije...
 

Javne nabavke

informator_o_radu

Bitne informacije

Previous Sledeća

Strucni ispit

Program mera 2014

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional