Pravilnik o dopunama Pravilnika o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2016. godinu


Dana 7. jula 2016. godine u Službenom glasniku RS“, broj 61/16 objavlјen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2016. godinu. Kompletan tekst Pravilnika može se preuzeti ovde.

Produžena primena Pravilnika o izmeni pravilnika o maksimalno dozvolјenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilјa u hrani i hrani za životinje


Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavlјivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjuje se do 5. oktobra 2016. godine. Tekst Pravilnika možete preuzeti ovde.

Novi Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa


Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine donelo je novi Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa (“Sl. glasnik RS”, br. 94/2015) koji možete preuzeti ovde.

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Javni poziv za upis u registar ovlašćenih obeleživača


Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine objavlјuje javni poziv za upis u Registar ovlašćenih obeleživača. Opširnije...

Odluka o visini troškova za obeležavanje i evidenciju životinja


Odluku o visini troškova za obeležavanje i evidenciju životinja ("Sl. glasnik RS", br. 115/14) možete preuzeti ovde.

Novi Pravilnik o načinu obeležavanja i registracije goveda


Objavlјen je Pravilnik o načinu obeležavanja i registracije goveda, kao i o službenoj kontroli obeležavanja i registracije goveda, "Sl. glasnik RS", br. 102/14 koji možete preuzeti ovde.

Obeležavanje, registracija i praćenje kretanja goveda - Najčešće postavlјana pitanja


Uprava za veterinu je pripremila odgovore na najčešće postavlјana pitanja iz oblasti Obeležavanja, registracije i praćenja kretanja goveda koje možete pogledati i preuzeti OVDE.

INSPEKCIJSKI NADZOR I KONTROLA ODRŽAVANJA VAŠARA U RAŠKOJ

Republička veterinarska inspekcija raškog Upravnog okruga sa sedištem u Kraljevu je zvaničnim putem dobila prijavu od strane građana u kojoj je navedeno da će se u periodu od 05.10.do 15.10. 2016 .god.  u domaćinstvima koji su u naselju Supnje Opštin Raška obavljati delatnost klanja prasića povodom održavanja vašara u  Raški .

Rukovodilac grupe veterinarske inspekcije za kontrolu bezbednosti i kvaliteta raškog Upravnog okruga , je zvaničnim putem podnela predlog Osnovnom sudu u Raški za naredbu o uviđaju u napred navedena domaćinstva u skladu sa čl. 22. stav. 4 Zakona o inspekcijskom nadzoru a u cilju utvrđivanja da se radi o neregistrovanim subjektima u skladu sa čl. 33 istog Zakona.

Inspekcijski nadzor su izvršili veterinarski inspektori iz Kraljeva i Tutina. Inspektori  su na osnovu naredbe Osnovnog  sudu u Raški ušli u dvorišta i nakon izvršenih inspekcijskih kontrola stavljeno je van prometa kao nebezbedna hrana : ukupno 228 kg mesa prasećeg i 330 kg prasećeg pečenja. Hrana koja je isključena iz prometa  skladištena je  u hladnjači  T.P.  ,,IBAR,, Raška do konačnog uništenja. U momentu kontrole zatečeno je i  8 prasića koja nisu bila obeležena i  stavljena  u karantin.

 U kontroli je utvrđeno da se radi o neregistrovanim subjektima koji ne poseduju rešenja od MPZŽS, Uprave za veterinu o ispunjenosti opštih i posebnih uslova za obavljanje delatnosti klanja papkara. Takođe su obilaženi štandovi sa hranom živоtinjskog porekla ( pečenje, brza hrana ) u gradu gde se održavao vašar gde nisu utvrđene neusaglašenosti.

 U kontroli je sačinjeno 7 zapisnika, doneta su 4 rešenja. Biće upućena obaveštenja poreskoj upravi i podneseni  zahtevi  za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa čl.57 . stav1. Zakona o inspekcijskom nadzoru.

 

UKINUTE ZARAŽENE ZONE PROTIV NODULARNOG DERMATITISA

Uprava za veterinu je donela odluku o ukidanju zaraženih i ugroženih područja, odnosno sprovođenja vanrednih veterinarsko sanitarnih mera zbog pojave nodularnog dermatitisa (bolesti kvrgave kože) u Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom, Pčinjskom, Zaječarskom i Borskom upravnom okrugu.Time su ukinute i specifične zabrane uvedene u cilju sprečavanja širenja, suzbijanja i iskorenjivanja ove bolesti.
 
U skladu sa Instrukcijom o postupku donošenja rešenja o prestanku mera na zaraženim gazdinstvima, zaraženom i ugroženom području zbog pojave nodularnog dermatitisa broj 323-02-2433/2016-05/7 od 16.08.2016. godine, Regionalni krizni centri za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti nodularni dermatitis sa sedištem u Nišu i Zaječaru obratili su se Nacionalnomkriznom centru za praćenje kretanja, prevenciju i kontrolu zarazne bolesti nodularni dermatitis sa sedištem u Upravi za veterinu,sa predlogom za ukidanje rešenja kojima su je teritorije određenih opština proglašene zaraženim, odnosno ugroženim područjima od zarazne bolesti nodularni dermatitis.
 

VANREDNA SLUŽBENA KONTROLA VETERINARSKE INSPEKCIJE U CILJU PROVERE OPŠTIH I POSEBNIH USLOVA ZA OBJEKAT KLANJA I PRERADE MESA

Dana 29.09.2016. godine , na teritoriji  Grada Beograda izvršena je vanredna službena kontrola objekta klanice  i prerada mesa, u cilјu utvrđivanja ispunjenosti opštih i posebnih veterinarsko sanitarnih  uslova za obavlјenje delatnosti klanja i prerade mesa papkara. Tom prilikom u komori za duboko zamrzavanje zatečeno je oko 500 kg svinjskog mesa sa vidlјivim promenama boje, izraženog neprijatnog mirisa bez prateće zakonom propisane dokumentacije. Zatečena količina mesa  upućena je na neškodlјivo uklanjanje u veterinarsku ustanovu Napredak u Ćupriji.

 

VETERINARSKA INSPEKCIJA VANREDNO KONTROLIŠE MALOPRODAJNE OBJEKTE

Po nalogu Uprave za veterinu od  22.08.2016. sprovode se  vanredne službene kontrole maloprodajnih objekata subjekta u poslovanju hranom. Kontrolu maloprodajnih objekata sprovode veterinarski inspektori raspoređeni u Gradu Beogradu po rasporedu planiranih kontrola.

Do sada je ukupno izvršeno 98 kontrola, doneto 65 rešenja za otklanjanje neusaglašenosti  (55 za strukturnene usaglašenosti i neusaglašenosti u vezi sa sprovođenjem dobre higijenske prakse, 10rešenja za istekle rokove upotrbe hrane, nepravilno deklarisanje, uočene organoleptičke promene), uzeto 52 uzorka (11 uzoraka hrane životinjskog porekla i  41 bris radnih površina).

Stavlјeno je van prometa i dato rešenje o neškodlјivom poništavanju: 120 kg mesa, 43 kg proizvoda od mesa, 21kg proizvoda od meleka, 690 komada jaja i 1,4kg ribe.

Trenutno postoje zakonske osnove za podnošenje 5 prijava za privredni prestup i 7 zahteva za pokretanja prekršajnog postupka.

Akcija se nastavlјa i dalјe po planu kontrola.

 

VETERINARSKA INSPEKCIJA U SARADNJI SA PRIPADNICIMA MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA SPREČILE POKUŠAJ ILEGALNE TRGOVINE PTICAMA I KUĆNIM LJUBIMCIMA

Dana 25.09.2016. godine u 21.00 čas,  kriminalistička policija patrole PS Tutin zaustavila je vozilo marke ford-galaksi crnogorskih registarskih tablica kojim je upravlјao crnogorski državlјanin,  pod osnovanom sumnjom da se istim vrši nedozvolјeni transport i trgovina ukrasnih  životinja- ptica  i kućnih lјubimaca, sa  taritorije Republike Srbije na teritoriju Republike Crne Gore. Na poziv policije,  vetrinarski inspektor  raškog upravnog  okruga izašao je na lice mesta i obavio službenu kntrolu ilegalnog transporta životinja  u cilјu preduzimanja mera protiv fizičkog lica zatečenog u ilegalnoj trgovini.

Opširnije...
 

IZVEŠTAJ O NEŠKODLJIVOM UNIŠTAVANJU ZAMRZNUTE HRANE ŽIVOTINJSKOG POREKLA

Dana 09. i 10. septembra 2016. godine, veterinarska inspekcija sremskog i srednjebanatskog  upravnog okruga  izvršila   je sinhronizovanu vanrednu kontrolu hrane životinjskog porekla u prometu. Pored prateće dokumentacije, propisane zakonom za hranu životinjskog porekla u prometu, izvršena je i kontrola registrovanog i odobrenog objekta  za zamrzavanje,  skladištenje i pakovanje hrane životinjskog porekla u Novom Bečeju, vlasnika DOO PROMES, pri čemu je zatečeno:

  • 15 paleta zamrznute hamburške slanine sa isteklim rokom trajanja, u ukupnoj količini od 10.996 kg,
  • 14 zamrznutih trupova prasadi, ukupne težine 152 kg, bez žiga veterinarske inspekcije, kojim bi se dokazalo da su bezbedni za ishranu lјudi,
  • 6 trupova jagnjadi, ukupne težine 116 kg  bez žiga veterinarske inspekcije, kojim bi se dokazalo da su bezbedni za ishranu lјudi,
  • zamrznuto meso junećih  glava, ukupne težine 721 kg,  upakovano u streč foliju bez roka upotrebe,
  • zamrznute svinjske glave  u  ukupnoj količini 403 kg, upakovane u streč foliju  bez roka upotrebe.

Svu navedenu količinu mesa i proizvoda od mesa, ukupno 12.388 kg, veterinarska inspekcija je  proglasila nebezbednom za lјudsku upotrebu i uputila na neškodlјivo uništavanje. 

Protiv odgovornih lica, koja su stavila u promet nebezbednu hranu životinjskog porekla biće preduzete zakonom propisane mere.

 

IZVEŠTAJ O SLUŽBENOJ KONTROLI HRANE ŽIVOTINJSKOG POREKLA NA MANIFESTACIJI – 56. SABOR TRUBAČA U GUČI I ROŠTILJIJADA 2016. LESKOVAC

U mesecu avgstu 2016. godine, aktivnosti veterinarske inspekcije, osim redovnih koje se  obavlјaju  na osnovu planiranih kontrola subjekata u poslovanju hranom, bile su usmerene i na inspekcijsku kontrolu hrane u prometu odnosno  manifestacije „56. Sabor trubača u Guči“, kao i Turističko privredne manifestacije „Roštilјijada 2016“ u Leskovcu. 

Tom prilikom izvršena je službena kontrola hrane životinjskog poreklau 62 ugostitelјska objekta. Iz prometa je, kao nebezbedna hrana povučeno 47 kg mesa i proizvoda od mesa i  21 kg proizvoda od mleka.

U cilјu provere zdravstvene bezbednosti i kvaliteta hrane uzorkovano je 40 uzoraka hrane, koji su poslati na laboratorijsko ispitivanje u Veterinarski specijalistički institut “Kralјevo“ iz Kralјeva i Veterinarski specijalistički institut „Niš“ iz Niša. Rezultati laboratorijskog ispitivanja su pokazali da nije bilo odstupanja u pogledu kvaliteta i bezbednosti proveravanih uzoraka hrane.

 

Javne nabavke

Bitne informacije

informator_o_radu

Bitne informacije

Strucni ispit

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional