Pravilnik o dopunama Pravilnika o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2016. godinu


Dana 7. jula 2016. godine u Službenom glasniku RS“, broj 61/16 objavlјen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o utvrđivanju Programa mera zdravstvene zaštite životinja za 2016. godinu. Kompletan tekst Pravilnika može se preuzeti ovde.

Produžena primena Pravilnika o izmeni pravilnika o maksimalno dozvolјenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilјa u hrani i hrani za životinje


Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavlјivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjuje se do 5. oktobra 2016. godine. Tekst Pravilnika možete preuzeti ovde.

Novi Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa


Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine donelo je novi Pravilnik o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda od mesa i proizvoda od mesa (“Sl. glasnik RS”, br. 94/2015) koji možete preuzeti ovde.

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Javni poziv za upis u registar ovlašćenih obeleživača


Ministarstvo polјoprivrede i zaštite životne sredine objavlјuje javni poziv za upis u Registar ovlašćenih obeleživača. Opširnije...

Odluka o visini troškova za obeležavanje i evidenciju životinja


Odluku o visini troškova za obeležavanje i evidenciju životinja ("Sl. glasnik RS", br. 115/14) možete preuzeti ovde.

Novi Pravilnik o načinu obeležavanja i registracije goveda


Objavlјen je Pravilnik o načinu obeležavanja i registracije goveda, kao i o službenoj kontroli obeležavanja i registracije goveda, "Sl. glasnik RS", br. 102/14 koji možete preuzeti ovde.

Obeležavanje, registracija i praćenje kretanja goveda - Najčešće postavlјana pitanja


Uprava za veterinu je pripremila odgovore na najčešće postavlјana pitanja iz oblasti Obeležavanja, registracije i praćenja kretanja goveda koje možete pogledati i preuzeti OVDE.

IZVEŠTAJ O NEŠKODLJIVOM UNIŠTAVANJU ZAMRZNUTE HRANE ŽIVOTINJSKOG POREKLA

Dana 09. i 10. septembra 2016. godine, veterinarska inspekcija sremskog i srednjebanatskog  upravnog okruga  izvršila   je sinhronizovanu vanrednu kontrolu hrane životinjskog porekla u prometu. Pored prateće dokumentacije, propisane zakonom za hranu životinjskog porekla u prometu, izvršena je i kontrola registrovanog i odobrenog objekta  za zamrzavanje,  skladištenje i pakovanje hrane životinjskog porekla u Novom Bečeju, vlasnika DOO PROMES, pri čemu je zatečeno:

  • 15 paleta zamrznute hamburške slanine sa isteklim rokom trajanja, u ukupnoj količini od 10.996 kg,
  • 14 zamrznutih trupova prasadi, ukupne težine 152 kg, bez žiga veterinarske inspekcije, kojim bi se dokazalo da su bezbedni za ishranu lјudi,
  • 6 trupova jagnjadi, ukupne težine 116 kg  bez žiga veterinarske inspekcije, kojim bi se dokazalo da su bezbedni za ishranu lјudi,
  • zamrznuto meso junećih  glava, ukupne težine 721 kg,  upakovano u streč foliju bez roka upotrebe,
  • zamrznute svinjske glave  u  ukupnoj količini 403 kg, upakovane u streč foliju  bez roka upotrebe.

Svu navedenu količinu mesa i proizvoda od mesa, ukupno 12.388 kg, veterinarska inspekcija je  proglasila nebezbednom za lјudsku upotrebu i uputila na neškodlјivo uništavanje. 

Protiv odgovornih lica, koja su stavila u promet nebezbednu hranu životinjskog porekla biće preduzete zakonom propisane mere.

 

IZVEŠTAJ O SLUŽBENOJ KONTROLI HRANE ŽIVOTINJSKOG POREKLA NA MANIFESTACIJI – 56. SABOR TRUBAČA U GUČI I ROŠTILJIJADA 2016. LESKOVAC

U mesecu avgstu 2016. godine, aktivnosti veterinarske inspekcije, osim redovnih koje se  obavlјaju  na osnovu planiranih kontrola subjekata u poslovanju hranom, bile su usmerene i na inspekcijsku kontrolu hrane u prometu odnosno  manifestacije „56. Sabor trubača u Guči“, kao i Turističko privredne manifestacije „Roštilјijada 2016“ u Leskovcu. 

Tom prilikom izvršena je službena kontrola hrane životinjskog poreklau 62 ugostitelјska objekta. Iz prometa je, kao nebezbedna hrana povučeno 47 kg mesa i proizvoda od mesa i  21 kg proizvoda od mleka.

U cilјu provere zdravstvene bezbednosti i kvaliteta hrane uzorkovano je 40 uzoraka hrane, koji su poslati na laboratorijsko ispitivanje u Veterinarski specijalistički institut “Kralјevo“ iz Kralјeva i Veterinarski specijalistički institut „Niš“ iz Niša. Rezultati laboratorijskog ispitivanja su pokazali da nije bilo odstupanja u pogledu kvaliteta i bezbednosti proveravanih uzoraka hrane.

 

INFORMACIJA O ZBRINJAVANJU KONJA I PSA

Po prijavi upućenoj veterinarskoj inspekciji putem elektronske pošte da je u parku kod zelene pijace Jagodina ostavlјen jedan konj, Uprava za veterinu, Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine je odmah reagovala i preduzela odlučne mere.

Istog dana je veterinarska inspekcija pomoravskog okruga izašla na lice mesta, na kome su se već nalazili Direktor veterinarske stanice ''Jagodina'' i predstavnici Policijske uprave Grada Jagodina. Veterinarska inspekcija je naložila da se konj dopremi u veterinarsku stanicu ''Jagodina'', u kojoj je obavlјen klinički pregled i identifikacija životinje. Pregledom je ustanovlјeno da konj nema vidlјivih fizičkih povreda, kao i da ne ispolјava simptome psihičkog zlostavlјanja, straha, niti poremećaja u ponašanju.

Opširnije...
 

NACIONALNI PROGRAM ZA SISTEMATSKO PRAĆENJE (MONITORING) REZIDUA U ŽIVIM ŽIVOTINJAMA I HRANI ŽIVOTINJSKOG POREKLA

Po Nacionalnom Programu za sistematsko praćenje (monitoring) rezidua u živim životinjama i hrani životinjskog porekla, u perioduod 31. marta do 15. avgusta 2016. godine, izdat je 461 nalog za ispitivanje prisustva rezidua (ostataka) zabranjenih supstanci i/ili supstanci čije maksimalne količine prelaze zakonski dozvolјene vrednosti.

Tokom ovog perioda, detektovano je prisustvo rezidua u 7 uzoraka, od čega 5 pozitivnih uzoraka na nalaz rezidua kokcidiostatika u hrani za životinje i jajima, 1 nalaz hinolona u jetri brojlera i 1 nalaz tetraciklina u bubregu svinje.

Od strane Uprave za veterinu u svim objektima u kojima je utvrđeno prisustvo rezidua, sprovedena je istraga i pojačano uzorkovanje od strane veterinarske inspekcije.

Opširnije...
 

USPOSTAVLJEN PROMET IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I REPUBLIKE CRNE GORE

Dana 11.08.2016.godine, nakon intenzivnog zajedničkog rada Uprave za veterinu Ministarstva polјoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije i Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ministarstva polјoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore usaglašeni su sertifikati i dodatne garancije koje prate pošilјke goveda za priplod i tov, goveda za klanje, mesa goveda, proizvoda od mesa goveda,  kao i obrađenih koža prilikom izvoza u Crnu Goru odnosno uvoza u Republiku Srbiju.

Ovime je omogućena slobodna i nesmetana trgovina životinjama i proizvodima životinjskog porekla između Republike Srbije i Republike Crne Gore.

 

SASTANAK VETERINARSKIH SLUŽBI CEFTA REGIONA

U petak 5.8.2016. godine, u Privrednoj komori Srbije održan je sastanak predstavnika veterinarskih službi zemalјa Zapadnog Balkana, na kome je analizirana trenutna epizootiološka situacija izazvana pojavom bolesti kvrgave kože (nodularni dermatitis, Lumpy skin disease, LSD) na području Balkana. Takođe, analizirane su mere prevencije i kontrole koje se primenjuju u zaraženim područjima, kao i posledice na zdravlјe i dobrobit životinja, stočarstvo i industriju hrane, nacionalni i međunarodni promet goveda i proizvoda poreklom od goveda.

Konstatovano je da se nakon prenošenja bolesti iz Afrike i Turske na evropski kontinent, nodularni dermatitis veoma brzo proširio na pojedina područja Balkana i doveo do izbijanja bolesti u Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu*.

Opširnije...
 

IZVEŠTAJ O RADU VETERINARSKE INSPEKCIJE RAŠKOG UPRAVNOG OKRUGA NA KONTROLI PROMETA GOVEDA OD 10.06.2016. DO 03.08.2016. GODINE

U periodu od 10.06.2016.god., kada je stupilo na snagu rešenje o zabrani okuplјanja i ograničenom prometu goveda zbog pojave bolesti kvrgave kože, do dana 03.08.2016. godine veterinarska inspekcija Raškog upravnog okruga, vršeći kontrolu prometa životinja po pozivu Ministarstva unutrašnjih poslova i vojnih veterinara sa punkta u Bogutovcu, kao i vršeći prijem pošilјki goveda u karantin po rešenjima veterinarskih inspektora iz drugih okruga, izvršila je ukupno 23 službene kontrole pošilјki životinja u opštinama Kralјevo, Raška, Novi Pazar i Tutin i tom prilikom je naložila sprovođenje karantinskih mera za ukupno 118 goveda zbog nepravilnosti utvrđenih kod ukupno 15 pošilјki.

Jedna pošilјka od 15 nevakcinisanih junadi, koju je pratila odgovarajuća dokumentacija zatečena je u zaraženom području opštine Kralјevo i upućena na klanje u klanicu u Novom Pazaru.

Opširnije...
 

Javne nabavke

Bitne informacije

informator_o_radu

Bitne informacije

Strucni ispit

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional