ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Logo grupe za obelezavanje i sledljivost zivotinja

 

Развој система обележавања и регистрације животиња започет кампањом обележавања и регистрације говеда уз подршку пројекта финансираног од стране Европске уније “Систем обележавања и регистрације животиња у Републици Србији у складу са захтевима ЕУ” У децембру 2003. године. Доношењем Закона о ветеринарству прописана је обавеза обележавања и регистрације животиња што је чинило основ за даља подзаконска акта која би ближе прописивала начин обележавања животиња.

Главни корисници базе података су ветеринарске станице, ветеринарске амбуланте, ветеринарски инспектори и Управа за ветерину. Приступ бази података се може доделити и другим лицима на њихов захтев. Систем се заснива на уносу података (регистрација газдинстава, регистрација новообележених животиња, увезених животиња, праћење кретања животиња, задуживање ушних маркица, наручивање дупликата ушних маркица) и на претраживању података (претраживање регистрованих газдинстава, власника/држалаца животиња, животиња, листа животиња, праћења кретања, статискичких података).

Поред АИР система (систем за обележавање и регистрацију говеда, оваца и коза), Управа за ветерину поседују и информациони систем - ВетУп који садржи податке о ветеринарима, ветеринарским организацијама, ветеринарским инспекторима, пријавама и извештајима о кретању заразних болести, програмима вакцинације животиња које се спроводе у Србији и регистрованим објектима за држање животиња. Управа за ветерину је заједно са ветеринарским институтима развила и лабораторијски информациони систем (ЛИМС).

На унапређењу и побољшању функционалности система се свакодневно ради, као и на развоју нових софтверских решења, која ће у многоме олакшати одговоре на захтеве различитих врста корисника овог система. 

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional