OBAVEŠTENJE O NALAZU STRUVITA U FILETIMA SKUŠE IZ HRVATSKE


Državni inspektorat Republike Hrvatske objavio je informaciju za potrošače o opozivu proizvoda Adriatic Queen, „Skuša fileti u maslinovom ulju“ , težine 105 g, broj lota  L12/03/20 V4,  zbog postojanja mogućnost pojave kristala “struvita”, proizvođača  “Sardina d.o.o” , Postira, Hrvatska. Kristali struvita nastaju spajanjem prirodnih, normalnih sastojaka mesa svih morskih plodova nakon što se riba sterilizuju u konzervi. Struviti ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi, jer se rastvaraju u želucu i ne akumuliraju u organizmu kao štetne materije. Medjutim, kako ovi kristali mogu biti veličine i do 1 cm i podsećaju na staklo, mogu dovesti, naročito kod mlađe populacije, do mehaničkog oštećenja usne duplje i gornjih organa za varenje. Prema informacijama iz RASFF Hrvatska, sporni lot je stavljen na tržište Češke i Slovačke. Istragom sprovedenom u Srbiji, utvrđeno je da se sporni lot konzerve skuše ne nalazi se u ovom trenutku u prometu na teritoriji Republike Srbije.

OBAVEŠTENЈE U VEZI SA PODNOŠENЈEM ZAHTEVA UPRAVI ZA VETERINU


Obaveštavamo vas da počev od 18.05.2020. godine podnošenja zahteva Upravi za veterinu će se isključivo vršiti putem pošte ili podnošenjem zahteva na pisarnici Uprava za zajedničke poslove republičkih organa,Vlada Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1 Novi Beograd, elektronsko podnošenje zahteva prestaje na osnovu prestanka važenja vandrednog stanja u Republici Srbiji.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

 

Razvoj sistema obeležavanja i registracije životinja započet kampanjom obeležavanja i registracije goveda uz podršku projekta finansiranog od strane Evropske unije “Sistem obeležavanja i registracije životinja u Republici Srbiji u skladu sa zahtevima EU” U decembru 2003. godine. Donošenjem Zakona o veterinarstvu propisana je obaveza obeležavanja i registracije životinja što je činilo osnov za dalja podzakonska akta koja bi bliže propisivala način obeležavanja životinja.

Glavni korisnici baze podataka su veterinarske stanice, veterinarske ambulante, veterinarski inspektori i Uprava za veterinu. Pristup bazi podataka se može dodeliti i drugim licima na njihov zahtev. Sistem se zasniva na unosu podataka (registracija gazdinstava, registracija novoobeleženih životinja, uvezenih životinja, praćenje kretanja životinja, zaduživanje ušnih markica, naručivanje duplikata ušnih markica) i na pretraživanju podataka (pretraživanje registrovanih gazdinstava, vlasnika/držalaca životinja, životinja, lista životinja, praćenja kretanja, statiskičkih podataka).

Pored AIR sistema (sistem za obeležavanje i registraciju goveda, ovaca i koza), Uprava za veterinu poseduju i informacioni sistem - VetUp koji sadrži podatke o veterinarima, veterinarskim organizacijama, veterinarskim inspektorima, prijavama i izveštajima o kretanju zaraznih bolesti, programima vakcinacije životinja koje se sprovode u Srbiji i registrovanim objektima za držanje životinja. Uprava za veterinu je zajedno sa veterinarskim institutima razvila i laboratorijski informacioni sistem (LIMS).

Na unapređenju i poboljšanju funkcionalnosti sistema se svakodnevno radi, kao i na razvoju novih softverskih rešenja, koja će u mnogome olakšati odgovore na zahteve različitih vrsta korisnika ovog sistema.

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional