OBAVEŠTENJE O NALAZU STRUVITA U FILETIMA SKUŠE IZ HRVATSKE


Državni inspektorat Republike Hrvatske objavio je informaciju za potrošače o opozivu proizvoda Adriatic Queen, „Skuša fileti u maslinovom ulju“ , težine 105 g, broj lota  L12/03/20 V4,  zbog postojanja mogućnost pojave kristala “struvita”, proizvođača  “Sardina d.o.o” , Postira, Hrvatska. Kristali struvita nastaju spajanjem prirodnih, normalnih sastojaka mesa svih morskih plodova nakon što se riba sterilizuju u konzervi. Struviti ne predstavljaju rizik po zdravlje ljudi, jer se rastvaraju u želucu i ne akumuliraju u organizmu kao štetne materije. Medjutim, kako ovi kristali mogu biti veličine i do 1 cm i podsećaju na staklo, mogu dovesti, naročito kod mlađe populacije, do mehaničkog oštećenja usne duplje i gornjih organa za varenje. Prema informacijama iz RASFF Hrvatska, sporni lot je stavljen na tržište Češke i Slovačke. Istragom sprovedenom u Srbiji, utvrđeno je da se sporni lot konzerve skuše ne nalazi se u ovom trenutku u prometu na teritoriji Republike Srbije.

OBAVEŠTENЈE U VEZI SA PODNOŠENЈEM ZAHTEVA UPRAVI ZA VETERINU


Obaveštavamo vas da počev od 18.05.2020. godine podnošenja zahteva Upravi za veterinu će se isključivo vršiti putem pošte ili podnošenjem zahteva na pisarnici Uprava za zajedničke poslove republičkih organa,Vlada Republike Srbije, Omladinskih brigada br.1 Novi Beograd, elektronsko podnošenje zahteva prestaje na osnovu prestanka važenja vandrednog stanja u Republici Srbiji.

PRESTANAK VAKCINACIJE SVINЈA PROTIV KLASIČNE KUGE SVINjA U REPUBLICI SRBIJI OD 15.12.2019.GODINEPrestanak vakcinacije svinja protiv klasične kuge svinja u Repbulici Srbiji.

Brojevi telefona za prijavu uginuća ili sumnje na bolest afričke kuge svinja


Broj telefona:  
0800/234-236 tokom čitavog dana ili, u toku radnog vremena  opširnije...  

Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata


Objavlјena su nova uputstva Uprave za veterinu koja se odnose na registraciju veterinarskih subjekata. Navedena uputstva možete preuzeti ovde.

Rad u dane vikenda i državnog praznika - Odsek veterinarske inspekcije za Grad Beograd


U dane vikenda i državnog praznika prijave od strane građanstva primaće dežurni veterinarski inspektor na telefon 011/66-56-015  od 730 do 1530 časova.  

Početna TRACES - SISTEM ELEKTRONSKOG PRAĆENJA POŠILJAKA

TRACES

(trade control and expert system)

 

Postupak elektronskog praćenja svih pošiljaka prilikom uvoza/ provoza/ izvoza u/preko/iz RS u/preko/iz EU (TRACES - Sistem kontrole prometa pošiljaka) koji se vrši u skladu sa Priručnikom Evropske Komisije.

TRACES obuhvata: sertifikaciju i monitoring pošiljaka životinja u promet između zemalja članica EU; sertifikaciju i monitoring pošiljaka životinja i proizvoda životinjskog porekla u promet između trećih i zemalja članica EU; izdavanje sertifikata od strane trećih zemalja;

Aplikaciji TRACES-a se pristupa preko internet stranice. Aplikaciji može pristupiti:

  • Ovlašćeni državni administrator (ovlašćenje mu dodeljuje osoba odgovorna za TRACES u Briselu);

  • Centralni nadležni organ koji nadgleda ceo proces TRACES-a, ali koji nema ovlašćenje da učestvuje u procesu sertifikacije (ovlašćuje ga državni administrator);

  • Lokalni nadležni organ (nadležni veterinarski inspektor) koji vrši postupke elektronskog izdavanja sertifikata i proveru podataka prilikom izvoza koje unose ekonomski operateri u EU izvozno odobrenim objektima (ovlašćuje ga državni administrator);

  • Ekonomski operater u EU izvozno odobrenom objektu (ovlašćuje ga lokalni nadležni organ);

  • Kod kontrole uvoza/ provoza pošiljaka sa teritorije EU, ovlašćeni su za kontrolu i unošenje ZVUD-ova  granični veterinarski inspektori (ovlašćuje ga državni administrator);

  • Osobe odgovorne za pošiljku u RS su špedicije koje ovlašćuje GVI;

Nakon  samo dve obuke održane u Republici Srbiji, Uprava za veterinu MPTŠV Republike Srbije  je uspešno počela da primenjuje TRACES sistem.

Od početka 2012. godine do danas je održano ukupno  12 obuka. Od toga 9 obuka je održano u EU izvozno odobrenim objektima (SQUADRA, KOTEKS VISCOFAN, YUHOR, FARMINA PET FOODS, NESTLE ICE CREAM, DAFAR, LEBOX LEDER, STOKOIMPEKS), u kojima su otvoreni operativni nalozi za rad u TRACES sistemu za nadležne veterinarske inspektore i ekonomske operatere u objektima i tokom kojih je obučeno ukupno 29 ekonomskih operatera i 47 nadležnih veterinarskih inspektora.

Takođe je Uprava za veterinu MPTŠV RS održala obuke vezano za TRACES sistem i graničnim veterinarskim inspektorima i to ukupno 3 obuke (GVI Horgoš, GVI Batrovci, GVI Vatin), tokom kojih je obučeno ukupno 13 graničnih veterinarskih inspektora. Obučeni veterinarski inspektori i ekonomski operateri u EU izvozno odobrenim objektima uspešno unose pošiljke u TRACES sistem, kao i granični veterinarski inspektori koji su uspešno savladali unošenje ZVUD-ova (zajedničkih veterinarskih ulaznih dokumenata) u TRACES sistem.

Obaveštenje za subjekte u poslovanju hranom i hranom za životinje
Instrukcija o načinu izdavanja međunarodnih veterinarskih potvrda (sertifikata) za izvoz pošiljaka u zemlje evropske unije u sistemu elektronske sertifikacije (TRACES)
Izmena instrukcije o načinu izdavanja međunarodnih veterinarskih potvrda (sertifikata) za izvoz pošiljaka u zemlje evropske unije u sistemu elektronske sertifikacije (TRACES)

 
Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional