ОБАВЕШТЕЊЕ О НАЛАЗУ СТРУВИТА У ФИЛЕТИМА СКУШЕ ИЗ ХРВАТСКЕ


Државни инспекторат Републике Хрватске објавио је информацију за потрошаче о опозиву производа Adriatic Queen, „Скуша филети у маслиновом уљу“ , тежине 105 г, број лота  L12/03/20 V4,  због постојања могућност појаве кристала “струвита”, произвођача  “Sardina d.o.o” , Постира, Хрватска.
  Кристали струвита настају спајањем природних, нормалних састојака меса свих морских плодова након што се риба стерилизују у конзерви. Струвити не представљају ризик по здравље људи, јер се растварају у желуцу и не акумулирају у организму као штетне материје.
Медјутим, како ови кристали могу бити величине и до 1 цм и подсећају на стакло, могу довести, нарочито код млађе популације, до механичког оштећења усне дупље и горњих органа за варење.
Према информацијама из RASFF Хрватска, спорни лот је стављен на тржиште Чешке и Словачке.
Истрагом спроведеном у Србији, утврђено је да се спорни лот конзерве скуше не налази се у овом тренутку у промету на територији Републике Србије.

ОБАВЕШТЕЊЕ У ВЕЗИ СА ПОДНОШЕЊЕМ ЗАХТЕВА УПРАВИ ЗА ВЕТЕРИНУ


Обавештавамо вас да почев од 18.05.2020. године подношења захтева Управи за ветерину ће се вршити путем поште или подношењем захтева на писарници Управа за заједничке послове републичких органа,Влада Републике Србије, Омладинских бригада бр.1 Нови Београд, електронско подношење захтева престаје на основу престанка важења вандредног стања у Републици Србији.

ПРЕСТАНАК ВАКЦИНАЦИЈЕ СВИЊА ПРОТИВ КЛАСИЧНЕ КУГЕ СВИЊА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ОД 15.12.2019.ГОДИНЕ


Престанак вакцинације свиња против класичне куге свиња у Репбулици Србији.

Бројеви телефона за пријаву угинућа или сумње на болест афричке куге свиња


Број телефона: 0800/234-236  током читавог дана или, у току радног времена   опширније...  

Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката


Објављена су нова упутства Управе за ветерину која се односе на регистрацију ветеринарских субјеката. Наведена упутства можете преузети овде.

Рад у дане викенда и државног празника - Одсек ветеринарске инспекције за Град Београд


У дане викенда и државног празника пријаве од стране грађанства примаће дежурни ветеринарски инспектор на телефон 011/66-56-015  од 730 до 1530 часова.

Почетна TRACES - СИСТЕМ ЕЛЕКТРОНСКОГ ПРАЋЕЊА ПОШИЉАКА

TRACES

(trade control and expert system)

 

Поступак електронског праћења свих пошиљака приликом увоза/ провоза/ извоза у/преко/из РС у/преко/из ЕУ (TRACES - Систем контроле промета пошиљака) који се врши у складу са Приручником Европске Комисије.

TRACES обухвата: сертификацију и мониторинг пошиљака животиња у промет између земаља чланица ЕУ; сертификацију и мониторинг пошиљака животиња и производа животињског порекла у промет између трећих и земаља чланица ЕУ; издавање сертификата од стране трећих земаља;

Апликацији TRACES-а се приступа преко интернет странице. Апликацији може приступити:

  • Овлашћени државни администратор (овлашћење му додељује особа одговорна за TRACES у Бриселу);

  • Централни надлежни орган који надгледа цео процес TRACES-а, али који нема овлашћење да учествује у процесу сертификације (овлашћује га државни администратор);

  • Локални надлежни орган (надлежни ветеринарски инспектор) који врши поступке електронског издавања сертификата и проверу података приликом извоза које уносе економски оператери у ЕУ извозно одобреним објектима (овлашћује га државни администратор);

  • Економски оператер у ЕУ извозно одобреном објекту (овлашћује га локални надлежни орган);

  • Код контроле увоза/ провоза пошиљака са територије ЕУ, овлашћени су за контролу и уношење ЗВУД-ова  гранични ветеринарски инспектори (овлашћује га државни администратор);

  • Особе одговорне за пошиљку у РС су шпедиције које овлашћује ГВИ;

Након  само две обуке одржане у Републици Србији, Управа за ветерину МПТШВ Републике Србије  je успешно почела да примењује TRACES систем.

Од почетка 2012. године до данас је одржано укупно  12 обука. Од тога 9 обука је одржано у ЕУ извозно одобреним објектима (SQUADRA, KOTEKS VISCOFAN, YUHOR, FARMINA PET FOODS, NESTLE ICE CREAM, DAFAR, LEBOX LEDER, STOKOIMPEKS), у којима су отворени оперативни налози за рад у TRACES систему за надлежне ветеринарске инспекторе и економске оператере у објектима и током којих је обучено укупно 29 економских оператера и 47 надлежних ветеринарских инспектора.

Такође је Управа за ветерину МПТШВ РС одржала обуке везано за TRACES систем и граничним ветеринарским инспекторима и то укупно 3 обуке (ГВИ Хоргош, ГВИ Батровци, ГВИ Ватин), током којих је обучено укупно 13 граничних ветеринарских инспектора. Обучени ветеринарски инспектори и економски оператери у ЕУ извозно одобреним објектима успешно уносе пошиљке у TRACES систем, као и гранични ветеринарски инспектори који су успешно савладали уношење ЗВУД-ова (заједничких ветеринарских улазних докумената) у TRACES систем.

Обавештење за субјекте у пословању храном и храном за животиње
Инструкција о начину издавања међународних ветеринарских потврда (сертификата) за извоз пошиљака у земље европске уније у систему електронске сертификације (TRACES)
Измена инструкције о начину издавања међународних ветеринарских потврда (сертификата) за извоз пошиљака у земље европске уније у систему електронске сертификације (TRACES)

 

Afrička kuga svinja

RASFF

RASFF

Zarazne bolesti zivotinja

Afrička kuga svinja

Afrička kuga svinja

Bitne informacije

Javne nabavke

Informacije od javnog znacaja

kucni ljubimci

movement_of_pets

movement_of_pets

kucni ljubimci

Previous Следећа

informator_o_radu

Zarazne bolesti zivotinja

Valid CSS! Valid XHTML 1.0 Transitional