Грађани да не уклањају сами лешеве животиња

„Управа за ветерину координира процесом сакупљања лешева животиња, чишћења терена и дезинфекције. Тамо где се вода повукла ветеринарске службе сакупљају лешеве, а њихова прерада се одвија у кафилеријама“, рекла је министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић за Вести Б92 и апеловала на грађане да не уклањају сами лешеве животиња већ да се прво консултују са ветеринарском инспекцијом.

Министар Богосављевић Бошковић је додала да подаци о угинулим животињама сваког момента стижу и да тренутно нема тачних података колико је животиња страдало. Она је истакла да је око 300 ветеринарских станица у Србији тренутно ангажовано по овом питању.

„Ради се о јако великом броју угинулих животиња, немамо тачну процену, али је штета у сточарству огромна“, рекла је Богосављевић Бошковић и нагласила да постоји ланац координације и одговорности у овој области и да грађани треба да се обрате ветеринарској инспекцији која ће им дати упутства како и да ли да се ангажују на овом пољу.

Богосављевић Бошковић очекује да ће држава учинити све да у највећој могућој мери помогне онима који су угрожени овим поплавама и наглашава да је потребно много времена да би се обновило оно што је изгубљено.
„За обнову сточарства ће бити потребно неколико година и надам се да ћемо добити значајна средства из буџета, као и помоћ из иностранства“, нагласила је министар пољопривреде и заштите животне средине.

Контакт Одељења ветеринарске инспекције где је организовано дужурство: 011/260-56-30.