На снази ванредне ветеринарско – санитарне мере

Министарство пољопривреде и заштите животне средине издало је надлежним службама налог за спровођење ванредних ветеринарско санитарних мера заштите, пре свега за уклањање угинулих животиња и дезинфекцију, како би се избегле опасне последице, изјавила је за агенцију Тањуг, министар пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снежана Богосављевић Бошковић.„Успостављена је координација и ланац командовања преко Управе за ветерину и регионалних канцеларија ветеринарских инспекција у 25 округа“, изјавила је министар Богосављевић Бошковић.

Укупно дванаест ветеринарских специјалистичких института формирали су тимове за брзу реакцију и више од 300 овлашћених ветеринарских станица оспособљено је и спремно за пружање ветеринарских услуга. На сакупљању лешева животиња, ангажовано је 17 камиона кафилерија из Сомбора, Инђије и Ћуприје. Прерада угинулих животиња обавља се у кафилеријама у Сомбору и Ћуприји.

„Направљен је детаљан план чишћења и дезинфекције у поплављеним подручјима за период након повлачења воде. У приправности су четири кризна центра ветеринарских института у Нишу, Краљеву, Београду и Новом Саду“, истакла је Богосављевић Бошковић додавши да је успостављена сарадња са Ветеринарском службом Војске Србије и да се сада заједнички ради на припремама за наступајућу дезинфекцију, како би се спречиле још веће штетне последице „које би у овом случају могле бити и катастрофалне“.

Министар Богосављевић Бошковић навела је и то да се ради даноноћно, да су све службе на терену, да информације стижу из часа у час и да Министарство чини све што је у његовој моћи да ублажи последице.