Обавештење о почетку кампање оралне вакцинације лисица и других дивљих месоједа против беснила – пролеће 2024. године

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде уз подршку ЕУ започиње 14.06.2024. године пролећну кампању оралне вакцинације лисица и других дивљих месоједа против беснила у Републици Србији.

Вакцинација ће се спроводити избацивањем вакцина у облику оралних мамака из авиона на подручју целе земље, осим у насељеним местима, на воденим површинама и великим саобраћајницама, према усвојеном плану вакцинације, а у зависности од временских услова.

Током спровођења кампање оралне вакцинације (пролеће 2024.) планирано је да се дистрибуира 1.364.700 мамака  на територији целе земље и то 18 мамака по км² у 23 округа и 20 мамака по км² у Мачванском и Колубарском округу.

У циљу што боље информисаности јавности о активностима које се односе на вакцинацију, али и о начину понашања становништва уколико дође у контакт са мамком/вакцином, обезбеђен је бесплатан инфо телефон 0800-222-232, преко кога грађани и заинтересована лица могу да добију информацију о вакцини и о програму вакцинације.

Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде обезбедила је мрежу за стручну подршку и пружање информација у току спровођења кампање кроз научне и специјалистичке ветеринарске институте, ветеринарску инспекцију.