Ванредни инспекцијски надзор у Старим Бановцима због трихинелозе – предузете све мере

Ветеринарска инспекција је спровела ванредни инспекцијски надзор у Старим Бановцима код свих особа и субјеката за које је од Центра за контролу и превенцију болести добила обавештење да су могући извори обољења Trichinellae spiralis и предузела све потребне мере, а против одговорних особа ће бити поднета и пријава надлежном тужилаштву.

Ванредни инспекцијски надзор спроведен је одмах по добијању поменутог обавештења да се код 7 особа сумња на зараженост Trichinellом spiralis, а током истраге је утврђено да свињско месо које је могући извор болести, потиче од свиња са породичног газдинства из Старих Бановаца.

Животиње су заклане на непрописан начин у објекту месаре Дарка Дражете из Старих Бановаца који, иначе, није одобрен у Управи за ветерину за делатност клања животиња.

Из тих разлога је повучено из промета и упућено на нешкодљиво уклањање око 80 килограма прерађевина од меса, а узорци су такође послати у лабораторију ради прегледа методом вештачке дигестије.

На основу приспелих резултата лабораторијских анализа, утврђено је да је месо узорковано на газдинству из Старих Бановаца (млевено месо, кобасице) позитивно на присуство ларви Trichinellae spiralis,а у току дана се очекују и резултати осталих узорака.

Ветеринарска инспекција ће против одговорних особа за ово дело, а у складу са овлашћењима, поднети пријаву надлежном тужилаштву за кривично дело из члана 256. КЗРС – стављање у промет шкодљивих намирница, као и пријаву надлежном прекршајном суду због обављања нерегистроване делатности (у складу са Законом о инспекцијском надзору).

Овом приликом Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управа за ветерину још једном апелују на потрошаче да месо и производе од меса купују искључиво у одобреним објектима.