Стручњаци удружују снаге како би спречили улазак Афричке куге свињa на Балкан

Смањење ризика од упада и унапређење мера за брзо откривање и контролу aфричке куге свињa у земљама Балкана главна је тема четвородневне радионице спроведене од стране Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), која је одржана од 18. до 21. фебруара у Београду.
Афричка куга свиња је вирусна хеморагијска болест која убија и до 100 oдсто заражених животиња, како домаћих тако и дивљих свиња. Болест не представља ризик по људско здравље, али има потенцијал да разори руралну економију, угрози доступност хране, као и трговину у погођеним регионима.
Последњих година болест се постепено проширила, а њена појава у Бугарској, Мађарској и Румунији 2019. године представља озбиљну и непосредну претњу Балкану.
„Вирус се може брзо ширити због релативно густе популације дивљих свиња и веома распрострањеног узгоја домаћих свиња у оквиру домаћинстава“, рекао је Даниел Белтран-Алкрудо, службеник ФАО-а за здравље животиња.

„Свест, унапређена биосигурност и спремност на реаговање су кључни за превенцију и смањење негативних утицаја болести на руралну економију, постојећи ланац вредности у свињогојству и трговину.“
Даниел Белтран-Алкрудо
ФАО службеник за здравље животиња

У том циљу, ФАО спроводи хитни пројекат под називом „Афричка куга свиња у случају ургентних ситуација на Балкану“, те је ова радионица први корак у дефинисању стратегија превенције и контроле у региону и договору о кључним питањима контроле граница, свести, биосигурности и другим.
Радионица је окупила међународне стручњаке, као и више од 25 делегата из пет земаља укључених у пројекат – Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Северне Македоније, Црне Горе и Србије – заједно са представницима Хрватске, Мађарске и Румуније. Учесници су представници ветеринарских и шумских управа, као и ловачких удружења и невладиних организација које раде у сектору узгоја свиња. За болест попут афричке куге свиња, координација међу свим овим институцијама је од критичне важности. Међународне агенције као што су Европска агенција за сигурност хране и Светска организација за здравље животиња такође су биле присутне.
„Радионица је изузетно важан форум за размену знања међу стручњацима из различитих области“, рекла је Даниела Манђионе, службеница за политику ФАО-а. „Балкан никада није био изложен Афричкој куги свиња, што значи да Владе, фармери и ловци имају недовољно информација и мало техничког знања о болести.“
Као резултат радионице, представници су усвојили план и дефинисали активности за спровођење18- месечног пројекта и прикупили детаљне информације о кључним потешкоћама и изазовима за сваку државу понаособ.